13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Macron kritikovan zbog preranog ponovnog otvaranja osnovnih škola

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je planove za ponovno postepeno  otvaranje škola, sljedeće sedmice, uprkos zabrinutosti gradonačelnika, nastavnika i roditelja oko pogodnosti trenutka u kojem to radi.

Macron je u utorak posjetio osnovnu školu u predgrađu zapadno od Pariza koja je i dalje otvorena za djecu zdravstvenih radnika.

Veliki broj  gradonačelnika, uključujući gradonačelnicu Pariza Anne Hidalgo, u otvorenom pismu pozvali su Macrona da odgodi ponovno otvaranje osnovnih škola koje je predviđeno za iduću sedmicu, javlja AFP.

- OGLAS -

Osudili su “neodrživi i nerealni raspored” za ispunjenje sanitarnih i sigurnosnih uslova koje zahtijeva država, uključujući da razredi imaju maksimalno po 15 učenika. Većina francuske djece pohađa javne škole.

Mnogi roditelji kažu kako svoju djecu neće vratiti u školu, jer je Francuska jedna od pandemijom najteže pogođenih zemalja na svijetu.

Francuska započinje ukidanje restriktivnih mjera 11. maja, a tada i preduzeća nastavljaju s djelatnostima i roditelji se vraćaju na posao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA