Vijesti
Na vječni je počinak danas ispraćeno pedeset žrtava srebreničkog genocida, a još uvijek se traga za više od 1200 duša...
Fildžan kao podsjetnik jednog vremena: Još uvijek se traga za Ninom Ćatićem, srebreničkim herojem i novinarom
Još uvijek se traga za srebreničkim herojem, novinarom Nihadom Ninom Ćatićem.
U sjećanju su ostali vapaji njegove majke Hajre koja je vapila za pronalaskom "samo jedne njegove kosti"... preminula je to ne dočekavši.
#

Danas je 11. jula – 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Kao i svake godine, ovaj datum svačija srca napuni tugom i sa sjetom se sjećamo svih Srebreničana koji su izgubili svoje živote na Putu smrti – u Srebrenici. 

Još uvijek nije nađena nijedna Ninina kost

Na vječni je počinak danas ispraćeno pedeset žrtava srebreničkog genocida, a još uvijek se traga za više od 1200 duša... Još uvijek se traga za srebreničkim herojem, novinarom Nihadom Ninom Ćatićem. U sjećanju su ostali vapaji njegove majke Hajre koja je vapila za pronalaskom "samo jedne njegove kosti"... preminula je to ne dočekavši.

Ninino posljednje javljanje iz Srebrenice zabilježeno je 10. jula 1995., a tada je uputio snažne vapaje: "Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava u Srebrenici?" Niko nije došao... niko nije pomogao. 

Ninina majka Hajra Ćatić godinama nakon srebreničkog genocida ukazivala je na važnost spominjanja, opominjanja, na svijest o onome što se dogodilo bošnjačkom narodu – na genocid. 

ŠTO TE NEMA – izložba kao svjedok jednog vremena

S tim u vezi, Hajra Ćatić je kao prilog za spomenik ŠTO TE NEMA, u znak sjećanja na njenog sina Nihada Ninu Ćatića za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga, priložila fildžan. Ona je, skupa sa članicama Udruženja "Žene Srebrenice", prikupila 923 fildžana za prvu postavku spomenika ŠTO TE NEMA 11. jula 2006. godine. 

Fildžan koji je dala srebrenička majka Hajra Ćatić

Arhivu spomenika "Spatium Memoriae" (ŠTO TE NEMA) možete posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine svaki dan od 9:00 do 19:00 sati do 4. septembra.

 

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.