Vijesti
IGK: Skandal ambasadora BiH u Kanadi, zastava nije na pola koplja "Vi ne možete ništa ni državi BiH jer mnogi kanadski Bosanci, ali i časni Kanađani tako dobro prezentuju hiljadugodišnju bosanskohercegovačku tradiciju. Ono što možete jeste da napustite časnu funkciju ambasadora"
#

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvao je danas ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava da poštujte 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici jer to poštuje i Kanada. "Spustite zastavu Bosne i Hercegovine 11. jula na pola koplja i tako se pridružite mnogim premijerima kanadskih pokrajina i gradonačelnicima kanadskih gradova koji proklamacijama i deklaracijama civilizacijski odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici", poručeno je iz IGK-a.

“Poštujte presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici. Poštujte rezolucije Kanadskog parlamenta kojima je Kanada priznala genocid u Srebrenici i proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. Poštujte saopćenja premijera Kanade Justin Trudeau o genocidu u Srebrenici.

Vi niste to uradili ni ove godine i tako ste sebe ponizili jer slavite genocid i tvorevinu stvorenu tim genocidom. Vi predstavljate političku tvorevinu koja je sprovela genocid. Negiranje genocida je vaša jedina vrijednost i politički cilj. Vaše negiranje genocida i veličanje zločina, vaše negiranje države Bosne i Hercegovine samo pokazuje da niste dostojni imena naše, ali i vaše, jedine domovine BiH”, poručeno je bh. ambasadoru.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada dodano je još kako Milisava i njemu slični “istini, pravdi i kulturi sjećanja ne možete ništa jer u Kanadi ima mnogo nas koji smo svojim radom učinili Kanadu državom koja priznanje genocid i poštuje 11. juli. Vi, ne možete ništa ni državi BiH jer mnogi kanadski Bosanci, ali i časni Kanađani tako dobro prezentuju hiljadugodišnju bosanskohercegovačku tradiciju. Ono što možete jeste da napustite časnu funkciju ambasadora. U ime boljih odnosa između BiH i Kanade”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen je ukop za 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Dženazu-namaz u Potočarima predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.