10 C
Sarajevo
23.04.2024

Nastupom Dodika i Čovića šokirani ambasadori UN-a

Pred svjetskom pozornicom, Vijećem sigurnosti UN-a, lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, koji obnašaju funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i dopredsjedavajućeg Parlamenta BiH, jučer su izveli unakrsnu, reklo bi se i rafalnu paljbu na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

 Dok je Čović bio umjereniji žaleći se na štetno djelovanje na račun Hrvata u BiH, posebno kod imenovanja sastava Centralne izborne komisije, te “nelegitimnog načina izbora člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda”, Dodik je potpuno izašao iz okvira nazivajući Inzka monstrumom, te pri tome iznoseći secesionističke namjere.

Ambasador SAD-u pri UN-u Richard Mills imao je upečatljiv govor putem kojeg je dao nedvosmislen odgovor Amerike na ono što su iznijeli i Dodik i Čović.

 Žalosno je što današnja rasprava nije zamišljena i strukturirana na način koji bi omogućio da se čuju i uvrste glasovi svih sudionika. Čuo sam vaše uvodne komentare, Vasiliye, ali bošnjačko učešće i uključivanje u politički dijalog od presudne je važnosti za stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje. S obzirom na primjedbe koje smo upravo čuli od jednog od govornika koji je govorio 30 minuta, smatram da je važno reći da Sjedinjene Države snažno podržavaju Ured visokog predstavnika i visokog predstavnika Valentina Inzka. Imenovanje visokog predstavnika bilo je ključna komponenta Daytonskog sporazuma. Uloga Ureda visokog predstavnika u nadgledanju provedbe civilnih aspekata Sporazuma i dalje je neophodna i neophodna – potcrtao je ambasador Mills 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA