21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

“O besmrtni kralju”: Napolitanci plaču i veličaju Dijega

Vijest o smrti jednog Dijega Maradone posebno je pogodila stanovnike Napulja gdje je imao status božanstva.

Nakon što je vijest o Maradonijoj smrti obišla svijet, hiljade navijača Napolija počelo je da se okuplja ispred njegovih murala paleći svijeće i baklje.

 “O besmrtni kralju, tvoja zastava vječno će se vijoriti”, transparent je koji su navijači Napolija postavili pored stadiona San Paolo u spomen na Maradoninu smrt.

“Maradona nije bio samo igrač. On je godinama predstavljao duh Napulja”, rekao je bivši predsednik Napolija Korado Ferlaino, koji je bio vlasnik kluba kada je Maradona za njega igrao.

- OGLAS -
 Maradona je za Napoli igrao od 1984. do 1991. godine i postao legenda. Predvodio je klub do dva naslova prvaka (1987, 1990), te trijumfa u Kupu UEFA (1989).

“Maradona je Napoli. Svima je poznata strast koju ovdje osjećamo prema njemu. Maradona je ujedinio Napolitance širom svijeta.To je prava ljubav, velika ljubav”, kazao je gradonačelnik Luiđi de Magistris koji je predložio da stadion San Paolo dobije ime po legendarnom Argentincu.

“Da, on je također bio i kontroverzna osoba. Ali, za nas je Maradona onaj koji nam je svojom genijalnošću, jedinstvenošću, donio sreću,” dodao je De Magistris.

Od Maradone se oprostio i ministar sporta Vinćenco Spadafora, koji je takođe iz Napulja.

“On je bio više od šampiona. Bio je genije, prava zvezda. Predstavljao je neponovljive snove i nade za stanovnike mog grada. Napulj večeras plače”, rekao je ministar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA