Vijesti
Nakon obilježavanja 27. godišnice genocida u Srebrenici, na mezarju je ponovo zavladala tišina Na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz za 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.
#

Hiljade ljudi stigle su u Potočare u jutarnjim satima gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog nad muškarcima i dječacima 1995. godine. Ove godine je prvi put “Srebrenički inferno” izveo hor djece iz Srebrenice.

Dženazu-namaz u Potočarima predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli tabute sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do mezara.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ukopana su još dva maloljetnika koji su u trenutku smrti imali samo 17 godina – Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koja je ukopana je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj pronašli su i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su ubijeni. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Nakon obavljene dženaze i ukopa žrtava na mezarju je ponovo zavladala tišina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.