1 C
Sarajevo
23.04.2024

Dodik i Čović obrukali BiH pred Muđunarodnom zajednicom, dan uoči Dana državnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je na poziv trenutne predsjedavajuće zemlje Rusije održalo posebnu neformalnu sjednicu u formatu “Arria-Formula”, na kojoj su se putem video linka obratili predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poslao pismo koje je podijeljeno zemljama članicama UN-a. Pored političkih lidera sjednici Vijeća sigurnosti se obratio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Na početku je govorio visoki predstavnik u BiH.

“Ovo obraćanje nije dio mog redovnog obraćanja Ujedinjenim nacijama, ali je vrijedno da napomenem neke stvari. Glavni politički problemi su centrifugalne snage koje blokiraju procese na državnom nivou i samim tim blokiraju državu, u proteklim godinama se dešavalo neuvećavanje budžeta na državnom nivou, ni dvije godine naknon izbora nije formirana vlast na razini Federacije BiH, predsjednik Federacije blokira imenovanje novih sudija u Vrhovni sud”, naveo je, između ostalog, Valentin Inzko.

- OGLAS -

Inzko je također naveo primjere neophodnosti da ostanu strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te elemente “5+2” koji su neophodni kako bi se desilo zatvaranje njegovog ureda u Bosni i Hercegovini.

Nakon Inzka je govorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ponovio kako “konstitutivni narodi i entiteti imaju široke ovlasti u Bosni i Hercegovini”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA