6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Svijet boksa u šoku: Osamnaestogodišnjoj boksačici se nakon nokauta bore za život

Bokerska noć u Montrealu može se već sada reći, tragično je završila jer i ako preživi, pitanje je da li će mlada Zapata ostati bez posljedica.

Osamnaestogodišnjakinja je u četvrtoj rundi nokautirana i u prvi momenat nije se moglo naslututiti da će doći do tragedije. Međutim, nekih dvadesetak sekundi nakon nokauta Zapata se počela nekontrolisano tresti, a sa ringa je iznesena na nosilima.

Odmah je kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu Sacre-Coeur u Montrealu, a doktori su je po prijemu odmah stavili u vještački izazvanu komu. Početne prognoze nisu optimistične, a četiri dana nakon tragedije još uvijek se Zapata nalazi u komi.

“Kada je došla u bolnicu bila je u kritičnom stanju. Liječnicu su bili zabrinuti kako će izdržati noć. Iskreno, nisu joj davali mnogo šansi, no stanje se koliko-toliko popravilo. Još uvijek je u kritičnom stanju, a narednih šest sedmica je ključno u utvrđivanju da li postoje i kolika su oštećenja na mozgu”, izjavio je promotor meča Yvon Michel.

Nakon meča oglasila se i Marie-Pier Houle, koja je istakla da se osjeća odgovornom iako je svjesna da su u boksu ovakve stvari moguće.

- OGLAS -

“Osjećam se odgovornom, iako znam da su povrede dio rizika naše profesije”, izjavila je kanadska boksačica i dodala:

“Znam da ću ovo morati preboliti kako bih nastavila svoju karijeru. Sve je sada presvježe i ne želim razmišljati ni o čemu osim o Zapati i njenoj porodici koja je u Meksiku i ne može biti kraj njezinog kreveta”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA