10 C
Sarajevo
23.04.2024

Izrael odbacio optužbe za odgovornost za rušenje ruskog aviona u Siriji

Vlasti Izraela negirale su ruske optužbe za odgovornost zbog rušenja ruskog vojnog aviona od sirijskog protuzračnog sistema.

Sirijski protuzračni sistem S-200 srušio je sinoć ruski vojni aviona II-20 s 15 ruskih vojnika. Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je Izrael da je odgovoran za incident do kojeg je došlo tokom izraelskih zračnih napada u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovorništvo izraelske vojske objavilo je pisanu reakciju u kojoj izražava žaljenje zbog pogibije 15 ruskih vojnika. U saopćenju se navodi da su izraelski bombarderi F-16 sinoć gađali kompleks snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na kojem se nalazila artiljerija koja je trebala završiti u rukama libanskog Hezbollaha.

- OGLAS -

Izraelska vojska također tvrdi da je ruski avion srušen projektilima Assadovog režima.

– Naši avionu su bili u izraelskom zračnom prostoru u trenutku kada su Assadove snage ispalile raketu koja je srušila ruski avion. Uporedo s tim, ruski avion nije bio u toj regiji u trenucima izraelskog napada u Latakiji. Protuzračna odbrana Sirije je nasumično ispaljivala rakete –, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Izrael tvrdi da je za rušenje ruskog aviona odgovoran Assadov režim, ali i Iran i Hezbollah.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA