13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Ogranak Islamske države preuzeo odgovornost za pogibiju francuskih vojnika

Borci grupe povezani s Islamskom državom preuzeli su odgovornost za sudar helikoptera u kome je poginulo 13 francuskih vojnika u Maliju.

Grupa Islamska država u Velikoj Sahari izdala je saopštenje u kome preuzima odgovornost skoro tri dana od kada se desila nesreća.

Trinaest francuskih vojnika poginulo je u sudaru dva helikoptera tokom borbene akcije protiv džihadista u Maliju blizu granice s Nigerom.

- OGLAS -

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je poslije nesreće odao počast vojnicima stradalim za Francusku tokom žestoke borbe protiv terorizma u regionu Sahela, navedeno je u saopštenju francuskog predsjedništva.

Otvorena je istraga o uzroku tog sudara.

Francuski predsednik Makron najavio je da će preispitati francusku misiju u podsaharskoj Africi, Sahelu.

“Naša misija tamo je važna, ali ono kroz šta sada prolazimo u Sahelu navodi nas da razmatramo sve strateške opcije”, rekao je danas Makron poslije sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse u Parizu.

On je rekao da će francuska vlada i francuske oružane snage razmatrati to pitanje narednih nedjelja.

Makron je ove nedjelje branio najveću francusku misiju u inostranstvu, koja uključuje 4.500 vojnika i rekao da je ona namenjena jačanju bezbednosti Francuske i pružanju podrške afričkim zemljama.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN. Istovremeno s tom misijom, Francuska od 2013. predvodi vojnu akciju uz pomoć oružanih snaga Malija protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na sjeveru te zemlje.

Nacionalna komemoracija povodom pogibije francuskih vojnika biće održana u ponedjeljak u Parizu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA