Vijesti
Ambasador Izraela u UN-u napustio dvoranu tijekom Erdoganovog obraćanja Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) oštro je kritizirao Izrael zbog čega je ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan napustio dvoranu.
# Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) oštro je kritizirao Izrael zbog čega je ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan napustio dvoranu.

Erdan je napustio dvoranu dok je Erdogan u video poruci povodom 75. godišnjice Generalne skupštine UN-a govorio o izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja prema Palestincima.

Erdogan je u dijelu obraćanja o Palestini podsjetio da Izrael i dalje nastavlja s nasrtajima i nasiljem protiv svetog grada Jeruzalema.

"Palestinski narod se više od pola stoljeća odupire izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja. Kada je odbijen dokument o predaji koji su palestinskoj strani pokušali plasirati pod nazivom 'sporazum stoljeća', tada je Izrael ubrzao napore da pomoću svojih suradnika tvrđavu osvoji iznutra. Turska neće dati podršku nijednom planu koji nema pristanak palestinskog naroda", rekao je Erdogan.

Istaknuo je da su neke zemlje u regiji pružile podršku Izraelu čime su otvoreno prekršile osnovne norme međunarodnog prava.

"Zemlje koje su izjavile da namjeravaju otvoriti ambasade u Jeruzalemu, suprotno rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu, time samo dodatno kompliciraju sukob. Palestinsko pitanje može se riješiti uspostavljanjem nezavisne i suverene palestinske države sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom na osnovu granica iz 1967. godine. Traženje drugih rješenja je uzaludan, jednostran i nepravedan postupak", kazao je turski predsjednik.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.