-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

U Brčkom održan sastanak o pravima nacionalnih manjina

Cilj sastanka bio je analiza potreba nacionalnih manjina u Brčko distriktu i identifikacija mogućih mjera u pogledu poboljšanja njihovog položaja u Distriktu kroz primjere dobrih praksi.

Tema konsultativnog sastanka bila je i realizacija zaključaka okruglog stola “Prava nacionalnih manjina” održanog 11. marta ove godine kojima je preporučeno vlastima BiH da hitno pristupe izmjenama Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH, a vlastima u Brčko distriktu da pristupe donošenju tog zakona i obezbjeđivanju institucionalnog okvira za njegovo sprovođenje.

Osim toga, zaključcima je preporučeno unapređenje saradnje predstavnika nacionalnih manjina s poslanicima Skupštine Brčko distrikta, planiranje sredstava ovogodišnjim budžetom Distrikta za rad udruženja nacionalnih manjina, kao i preduzimanje aktivnosti na formiranju kancelarije i savjeta za nacionalne manjine, kao savjetodavnog tijela koje bi objedinilo potrebe svih nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH, prenose Vijesti.ba.

- OGLAS -

Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava rekao je da se afirmacijom donesenih zaključaka i razmatranjem primjera dobrih praksi u BiH i zemljama okruženja nastoji doći do kvalitetnih rješenja poboljšanja položaja nacionalnih manjina u Brčko distriktu.

“Insistiram kao predsjedavajući ove komisije da ova udruženja imaju svoje prave predstavnike i da oni pred članovima komisije izlažu svoje najvažnije probleme, a da manje komuniciramo pojedinačno s njihovim pripadnicima jer nas tako zatrpavaju predmetima i onda smo neefikasni”, rekao je Kojić.

Todorka Jovanović, predsjednica udruženja “Makedonac Vardar” i članica Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH podsjetila je na neophodnost donošenja zakona o nacionalnim manjinama u Brčko distriktu.

Alija Denjagić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH iz reda nacionalnih manjina rekao je da je zakon o nacionalnim manjinama u Brčko distriktu u pripremi i da bi on uskoro trebao da uđe u proceduru.

Amela Tandara, koja se u Kancelariji OSCE-a u Sarajevu bavi pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina, izjavila je da su postojeći zakoni na nivou BiH i entitetima o zaštiti prava nacionalnih manjina dobar okvir za ono što bi trebalo uraditi u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina.

“Za poboljšanje ukupnog položaja nacionalnih manjina u BiH treba prije svega obezbijediti njihovu političku participaciju, kao i da imaju pravo na svoj jezik, kulturu, obrazovanje i zapošljavanje”, rekla je Tandara.

Istakla je da i nacionalne manjine mogu uraditi više tako što bi se organizovale, kao što je slučaj u Republici Srpskoj gdje postoji Savez nacionalnih manjina, tijelo od posebnog interesa koje ima određene projekte kojima se promovišu njihova prava, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA