8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

U BiH cijene evropske, a plaće balkanske

Iako je cijena brašna sve viša, kako kažu domaći mlinari, zbog sve skuplje nabavne cijene pšenice u Srbiji i Mađarskoj, naši pekari tvrde da do poskupljenja hljeba, peciva i pekarskih proizvoda neće doći ako ne dođe do drastičnog povećanja cijene brašna.

 

U pojedinim banjalučkim pekarama domaći hljeb dostiže cijenu od marku i po, međutim kako kažu u udruženjima potrošača, cijene hljeba i pekarskih proizvoda je izuzetno teško upratiti zbog neuređenog tržišta, pa se tako hljeb može naći i za 0,70 KM pa nadalje. Ono što bi zaintrigiralo svakog građanina je šta mi to plaćamo za 0,70 KM, ali i za 1,50 KM? Varaju li nas na gramaži, poturaju li nam za 0,70 KM u suštini kiflu umjesto hljeba? Na putu smo ka Evropskoj uniji s cijenama, i cijene hljeba su nam sve više evropske, a plate balkanske, te bi najavljeni i očekivani rast plaća u RS-u svakako opravdao pojedina poskupljenja. Osim toga što bi povećanje plaća eventualno opravdalo rast pojedinih cijena namirnica, veće plaće su i jedini način da se mladi ljudi zadrže u ovoj zemlji.

- OGLAS -

 

Dok pojedinci za “bijeli hljeb” dobijaju pozamašne novčane iznose, običnim građanima ne preostaje ništa drugo, nego samo da se nadaju da im na trpezarijskom stolu neće zafaliti kriška bijelog hljeba i da im neće preostati samo mrvice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA