5 C
Sarajevo
27.04.2024

Potvrđena optužnica u predmetu Ibrahim Purić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je sredinom februara ove godine optužnicu koja optužene: Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika Omanovića, Šaćira Omanovića i Kasima Kavazovića tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi Ibrahim Purić se tereti i za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ibrahim Purić u svojstvu komandanta 325. brdske brigade ARBiH i komandanta Taktičke grupe (TG) Sjever 3. Korpusa ARBiH, Ibrahim Tarahija u svojstvu komandanta III bataljona 325. bbr ARBiH, Nijaz Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 325. bbr ARBiH, Rušit Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta za moral, informativno-propagandnu djelatnost (IPD) i vjerska pitanja (VP) 325. bbr ARBiH, kao i predsjednik Komisije za razmjenu 325. bbr, te Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović u svojstvu pripadnika 325. bbr. ARBiH, 22. decembra 1993. godine prilikom unaprijed isplaniranog i pripremljenog napada na vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti Križančevog sela, Šafradina i Dubravice, općina Vitez, u kojem napadu je strijeljano najmanje dvanaest vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali, te lišene života dvije žene hrvatske nacionalnosti koje nisu učestvovale u borbenim dejstvima, saopćeno je iz Suda BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA