Vijesti
Američki "Forbes" prestolonasljednika UAE-a princa Mohammeda nazvao diktatorom - U tekstu se napominje i kako je svojim apsolutističkim stavom bio uzrok oružanim sukobima u zemljama poput Jemena i Libije te da za nestabilnosti i tenzije u Hormuškom tjesnacu i na Bliskom istoku ne nudi rješenja nego je dio problema
#

Američki časopis "Forbes" je objavio vrlo opsežan i zanimljiv tekst o utjecaju prestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) princa Mohammeda bin Zayeda na Bliskom istoku, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu se navodi da je prestolonasljednik UAE-a, poznat i kao M.B.Z., uprkos snažnijem utjecaju na području Bliskog istoka, manje poznat od saudijskog prestolonasljednika, princa Muhammeda bin Salmana.

Dalje se navodi da su bin Zayeda neki visoki državni zvaničnici iz administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame smatrali "opasnim i nepoštenim", dok se administracija Donalda Trumpa prema njemu odnosi dosta tolerantnije.

U tekstu se napominje i kako je svojim apsolutističkim stavom bio uzrok oružanim sukobima u zemljama poput Jemena i Libije te da za nestabilnosti i tenzije u Hormuškom tjesnacu i na Bliskom istoku ne nudi rješenja nego je dio problema.

"M.B.Z. je diktator koji koristi vojne i finansijske resurse svoje zemlje za rušenje demokratski orijentisanih struktura u regiji pod izgovorom borbe protiv terorizma", navodi se.

U tekstu Forbesa se istaknuto da M.B.Z. sarađuju sa Saudijskom Arabijom i da je igrao značajnu ulogu u vojnom udaru u Egiptu nakon kojeg je na vlast došao predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

Osim toga, kako se navodi, naoružao je komandanta snaga sa istoka Libije Khalifu Haftara i pokrenuo rat protiv Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije (UN).
Još se dodaje da M.B.Z. igra vodeću ulogu u Jemenu tako što je pružio vojnu i finansijsku podršku borcima-plaćenicima i separatističkim grupama u toj zemlji koji su umiješani u nasilje, mučenja, ubistva civila i masovne migracije.

U tekstu američkog časopisa se također navodi da je, "avanturističkim i nepromišljenim" stavovima pod izgovorom borbe protiv terorizma takva politička i vojna uloga Ujedinjenih Arapskih Emirata u regionu bila uzrok većem nasilju, problemima i nestabilnosti.

M.B.Z. je, kako piše Forbes, neko ko putem prilično komplicirane mreže nadzora unutar zemlje prati svoje protivnike te ih potom šalje u zatvor, a osim toga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se, kako se dodaje, prate i državljani drugih zemalja, poput SAD-a i Velike Britanije.

U tekstu su podsjetili i na ranije izvještaje Human Rights Watcha u kojima je zaključeno da se u UAE-u provode proizvoljna hapšenja opozicionih ličnosti, a povremeno se vrše i otmice opozicionara.

Američki "Forbes" tvrdi da zvanični Washington ne kritikuje previše UAE i M.B.Z.-a uprkos njihovim postupcima, te da su Ujedinjeni Arapski Emirati samo 2018. godine platili oko 20 miliona dolara 20-tak lobističkim grupama u Washingtonu koje su u SAD-a u korist UAE-a provele oko tri hiljade lobističkih aktivnosti, dok je oko 600 hiljada dolara donirano poznatim političkim ličnostima.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.