Vijesti
Američki predsjednik Donald Trump obećao je odgovor na svaki iranski napad Kao što smo jučer pisali, ne bi bilo iznenađenje da unatoč ovakvim izjavama Trump osvoji Nobelovu nagradu za mir
# AFP

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će odgovor na svaki iranski napad biti "1000 puta veći u magnitudi", nakon izvješća da se Iran namjerava osvetiti za ubojstvo vodećega generala Kasema Sulejmanija.

U izvješću američkih medija koje citira neimenovane dužnosnike kaže se da je u navodnoj iranskoj zavjeri planirano ubojstvo američkog veleposlanika u Južnoj Africi prije predsjedničkih izbora u studenome.

Prema medijskim izvješćima, Iran možda planira ubojstvo ili drugi napad, protiv SAD-a kao znak osvete za ubojstvo terorističkog vođe Sulejmanija", tvitao je Trump.

"Na svaki iranski napad, u bilo kojem obliku, protiv SAD-a uzvratit će se napadom na Iran 1000 puta većem u magnitudi!", napisao je Trump.

Odnosi između Washingtona i Teherana napeti su od Iranske revolucije, a napetosti su se povećale nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnoga nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018.

U siječnju je iz američkog drona ubijen Sulejmani u Bagdadu, a Washington provodi pritisak za proširenje oružanog embarga Iranu, koji počinje postupno istjecati u listopadu, kao i za ponovno nametanje sankcija UN-a islamskoj republici.

Glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je odbacio izvješće o zavjeri za ubojstvo kao "neutemeljeno" te kao "opetovane pokvarene metode za stvaranje protuiranskog ozračja na međunarodnoj sceni", istaknuo je.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.