Vijesti
Amerika pokrenula cyber napade na oružani sistem Irana
#

SAD su ove sedmice izvele cyber napade na iranske sisteme lansiranja raketa i na špijunsku mrežu pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu u subotu američki mediji.
Američki predsjednik Donald Trump je u posljednji tren opozvao planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. juna. Ipak, u tajnosti je ipak odobrio protuudar u obliku računalnih napada na iranske odbrambene sisteme, pišu Yahoo! News i Washington Post.

Washington Post navodi da su na udaru jednog od takvih napada bila računala za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše, pak, da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac.

Ministarstvo bez komentara

Prema pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko sedmica, američki vojni dužnosnici su bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu. Washington optužuje Iran za te napade, ali Teheran niječe bilo kakvu umiješanost.

Američki ministar odbrane nije na upit AFP-a htio ništa komentirati.

Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet, koji je zarazio više hiljada njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.

Donald Trump je u subotu najavio da u ponedjeljak uvodi nove "velike" sankcije Iranu koji je, pak, upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na njegov teritorij imati razorne posljedice za njegove interese u regiji.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.