7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Skupština BPK-a usvojila kantonalni budžet za 2019. godinu

Skupština BPK budžet je usvojila u iznosu od 39,4 miliona KM, kako ga je predložila Vlada BPK Goražde. Na sjednici je usvojen i Zakon o izvršenju budžeta BPK za 2019. godinu, prenose Vijesti.ba.

Svi poslanici podržali su usvajanje budžeta s obzirom da 31. marta ističe Odluka o privremenom finansiranju iako, kako je istaknuto tokom zasjedanja, ovim dokumentom u cijelosti nije zadovoljan ni sam predlagač.

Poslanici su imali zamjerke na iznos budžeta i način raspodjele sredstava. Ukazali su da su značajno umanjena izdvajanja prije svega na kodovima ministarstva za boračka pitanja, obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Rijetki amandmani, među kojima i onaj za povećanje planiranog iznosa za studentske kredite, nisu podržani.

- OGLAS -

Dio zamjerki poslanika odnosile su se i na veća izdvajanja za uposlenike katonalnih organa vlasti, čiji se broj, kako tvrde, povećava.

– U septembru prošle godine bilo je zaposleno 865 uposlenika u BPK, a potom je taj broj povećan na 900. Poslije izbora je 30 do 40 novouposlenih – kazao je Emir Frašto, poslanik SDP-a.

Na današnjoj sjednici pokazalo se još uvijek nejasnim ko će činiti skupštinsku većinu te okončati proces formiranja skupštinskog rukovodstva i kantonalne Vlade.

Poslanici SDA čiji je klub danas nastupao jedinstveno, najavili su nastavak pregovora s budućim partnerima.

-Želim da kažem da će se ovakav način rada manifestovati i u budućnosti i da ćemo u punom kapacitetu od pet poslanika definisati koja je to parlamentarna većina u Skupštini BPK predvođena SDA – kazala je Aida Obuća, poslanica ove stranke.

U Liberalnoj stranci koja poslije SDA ima najviše poslanika u kantonalnom parlamentu, ističu da ove najave dovode u pitanje opstojnost koalicionog sporazuma koji ova stranka ima sa SDA.

-Nemam nagovještaja da se radilo o formiranju nekih novih većina. Jasno je da one moraju biti usaglašene na nivou centrala. Mogu se prenijeti i ovdje, nikakav problem – kazao je Rasim Mujagić, poslanik LS-a.

Na prvoj redovnoj sjednici Skupštine BPK pored niza odluka, usvojeni su i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA