1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Desir: Novinari su i dalje u opasnosti samo zato jer rade svoj posao

Desir smatra da sloboda medija nije samo stvar zaštite novinara u obavljanju njihovog posla bez straha ili pritiska.

– Postoji jasna potreba za boljim razumijevanjem uloge medija u demokratskom društvu. Također, svi smo svjedoci napada na novinare kako u BiH tako i u regiji – kazao je Desir.

Po njegovim riječima, na području jugoistočne Evrope nedostatak zajedničkog povjerenja između medijske zajednice i lokalnih vlasti rezultirao je stvaranjem atmosfere u kojoj je rasprostranjeno nasilje nad novinarima.

- OGLAS -

– Novinarke predstavljaju posebnu rizičnu grupu i suočavaju se sa spektrom rodno zasnovanog nasilja, uključujući prijetnje putem interneta, fizičko i psihičko zlostavljanje. Ovakvi napadi predstavljaju veliki izazov, ne samo po pitanju prava na izražavanje javnog mnijenja već i udar na osnovne demokratske vrijednosti i ljudska prava – ističe Desir.

U izjavi za Fenu, Dersir je rekao da svi znaju pitanja koja se tiču slobode medija u BiH, bez obzira radi li se o sigurnosti novinara, nejasnom vlasništvu ili političkim utjecajima na medije. 

– Njih tuže pred sudom, prijete im i fizički napadaju. Statistike ukazuju na pogoršanje medijskog okruženja, ali suhoparne brojke ne mogu istinski ilustriraju realnost ovog problema – poručio je Desir. 

Kazao je da se novinari i medijski profesionalci u regiji redovno suočavaju s mnoštvom prijetnji i sigurnosnih problema.

– Osim pitanja fizičke i virtualne sigurnosti, razgovarat ćemo i o pravnom okruženju i posljedicama po sigurnost novinara, uključujući i diskusiju o uspostavljanju nacionalnih baza podataka i stalnih radnih grupa bi koristile vlastima u radu na predmetima koji se odnose na sigurnost novinara. Također, panelisti će razmijeniti informacije o stanju istraživačkog novinarstva u regiji – izazovima, problemima i prijetnjama s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju o osjetljivim pitanjima – istakao je Desir.

Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević kazao je da je u prvih pet mjeseci ove godine Društvo zaprimilo 53 napada na novinare, što je izuzetno velik broj napada.

Kazao je da oni kroz Društvo ukazuju na probleme s kojima se susreću novinari u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da napadi na novinare postaju ‘praksa’ te da je polarizovana politička klima u BiH, obilježena konstantnim verbalnim, pa čak i fizičkim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA