Vijesti
AOC propustila inauguraciju da bi podržala štrajk sindikata Teamstera u Bronxu Ocasio-Cortez pozvala je na solidarnost s Teamsters Local 202.
#

Predstavnica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) preskočila je svečanost inauguracije 20. januara u Washingtonu, radi štrajka. Kongresnica poznata kao AOC pojavila se na pijaci Hunts Point Produce u Bronxu, izvan granica svog kongresnog okruga, kako bi podržala lokalni sindikat Teamsters čiji su radnici veliki razlog što New York City ima svježe voće na pouzdanoj osnovi.

Claudia Irizarry Aponte, novinarka The City koja pokriva Bronx, slikala je Ocasio-Corteza koja je u srijedu navečer stigla na liniju piketa s pakiranjem kafe i grijačima za ruke u radnim čizmama.

 

Irizarry Aponte također je zabilježila dio govora koji je AOC održao na piketu. Ocasio-Cortez pozvala je sve da se "povuku" i pokažu solidarnost sa sindikatom. Još jedan isječak urednika vijesti Gothamist / WNYC David Cruz snimio je još videozapisa Ocasio-Corteza kako štrajkačima govori kako su njihovi napori način na koji se traži "transformacijska promjena" za radnike širom Sjedinjenih Država. Govori člana skupštine Amande Septimo i javnog zagovornika New Yorka Jumaane Williams također su snimljeni.

"Ovo što danas radimo ovdje je da preokrenemo glavu i okrenemo je desnom stranom prema gore", rekla je Ocasio-Cortez okupljenima.

O čemu se radi u štrajku? Prema izvještaju Irizarry Aponte za The City, štrajk je pokrenut nakon prekida pregovora između sindikata i uprave zbog povišice od 1 USD na sat. Uprava je ponudila samo 32 centa na sat kao povišicu, što je navelo sindikat Teamsters Local 202 da pokrene štrajk u nedjelju navečer.

U izjavi od 16. januara, sindikat je rekao da je štrajk uslijedio "nakon prekida pregovora kad je uprava odbila odustati od škrte ponude za radnike koji su držali Njujorčane hranjenima kroz pandemiju."

Štrajk sindikata koji predstavlja oko 1.400 radnika velika je stvar za svakoga u New Yorku jer, prema WNYC-u, oko 60% proizvoda koji dolaze u Big Apple prolazi kroz tržište Hunts Point Produce Market.

NYPD je bio vrlo uključen u pokušaje da održi štrajk. Pored pojačanog policijskog prisustva prijavljenog u srijedu, policajci su ranije ove sedmice uhapsili pola tuceta štrajkača zbog ometanja puta, izvijestile su New York Daily News. Video koji je objavio sindikat prikazuje masovne policijske snage u noći hapšenja, koje je sindikat osudio.

"Nečuveno je da su nakon što su mjesecima nazivani osnovnim herojima, nekoliko naših članova uhapšeno dok su danas mirno protestirali zbog povišice", rekao je predsjednik Teamsters Local 2020 Daniel Kane, mlađi. „To su osnovni radnici koji su svakodnevno išli na posao kroz najgoru pandemiju kako bi prehranili New York. Sve što traže je povišica za dolar na sat kako bi mogli prehraniti i svoje porodice. "

Pandemija COVID-19 teško je pogodila radnike, a potpredsjednik sindikata Leonardo Servedio rekao je za CBS New York da se vjeruje da su stotine zaražene, a šest sindikalnih radnika umrlo je od bolesti. U međuvremenu, sindikat kaže da je tržište dobilo zajmove iz programa zaštite Paycheck kao dio napora savezne vlade za pomoć COVID-19, prenosi teenvogue.com.

Prema Spectrum News NY1, uprava je u izjavi prošlog petka rekla: „Ponosni smo što smo održali da naši sindikalni radnici - od kojih velika većina živi upravo ovdje u Bronxu - rade na platnom spisku s punim zdravstvenim prednostima kao Bronx zabilježila je stopu nezaposlenosti od 40%. Čak i uz neprekidnu nesigurnost oko pandemije, našim namjenskim radnicima nudimo povećanja plaća i naknada tokom sljedeće tri godine koji su višestruki od trenutnih godišnjih troškova života. Nastavljamo u dobroj vjeri pregovarati sa Sindikatom kako bi naši radnici bili na poslu i proizvodi dostupni u našoj regiji. "

"Neugodno je što se korporacija koja uživa pandemijsku dobit, milione PPP-a i više u poreznim darivanjima bori protiv povišice od 1 USD za osnovne radnike koji su riskirali živote cijele godine da bi nas nahranili", napisala je Ocasio-Cortez na Twitteru u srijedu navečer. "Vrijeme je da se posvuda zalažemo za ključne radnike."

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.