Vijesti
Apel stanovnicima Belgoroda da se još ne vraćaju u domove Moskva je sada pokrenula istragu o terorizmu dok borbe i dalje traju.
#

Stanovnici ruske regije Belgorod koji su napustili svoje domove zbog borbi pozvani su da se još ne vraćaju.

Ruski dužnosnici tvrde da je naoružana “diverzantska” grupa u ponedjeljak prešla iz Ukrajine i napala okrug Grayvoronsky uz granicu.

Moskva je sada pokrenula istragu o terorizmu dok borbe i dalje traju.

Ukrajina negira odgovornost i kaže da iza upada stoje ruski državljani iz dviju paravojnih grupa.

Kako prenosi BBC, nema izvještaja o poginulima u borbama, ali se vjeruje da je više osoba ranjeno. To uključuje dvoje civila među onima koji su evakuirani, rekao je u utorak guverner regije Vjačeslav Gladkov.

Dodao je da je protuzračna odbrana tokom noći oborila dronove koji su oštetili zgrade.

BBC je potvrdio da je zgrada koju koristi glavna ruska sigurnosna agencija, FSB, bila među pogođenima. Nije jasno što je uzrokovalo štetu.

Gladkov je rekao da su ljudi u nekoliko sela evakuirani i upozorio one koji su pobjegli iz svojih domova da se još ne vraćaju, dok ruske snage provode ono što je opisao kao operaciju “čišćenja”.

Čini se da je napad od ponedjeljka bio jedan od najvećih prekograničnih upada od početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prije 15 mjeseci.

Taj potez je naveo Moskvu da proglasi protuterorističku operaciju u Belgorodu – dajući tamošnjim vlastima posebne ovlasti da ograniče komunikacije i kretanje ljudi.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da oni koji stoje iza ovog incidenta su dio grupa pod nazivom Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC).

Legija Slobode Rusije – ruska milicija sa sjedištem u Ukrajini koja tvrdi da radi unutar Rusije na svrgavanju predsjednika Vladimira Putina – objavila je na Twitteru u ponedjeljak da je “potpuno oslobodila” pogranični grad Kozinka.

Rečeno je i da su prednje jedinice stigle do grada Grayvorona, istočnije.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da iako “mnogo etničkih Rusa živi u Ukrajini… oni su još uvijek ukrajinski militanti”.

G. Peskov je dodao da je njihov cilj bio skrenuti pažnju s istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Ruska plaćenička grupa Wagner nedavno je ustvrdila da je preuzela kontrolu nad gradom nakon mjeseci intenzivnih i krvavih borbi.

Međutim, Kijev inzistira na tome da još uvijek kontrolira dijelove tog grada. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je u utorak da su se borbe u Bakhmutu smanjile – iako se granatiranje nastavlja u području oko njega.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.