7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Irma Baralija: Univerzitet Džemal Bijedić – propadanje u režiji SDA

 
Osam univerziteta iz BiH se našlo na posljednjem rankingu univerziteta iz cijelog svijeta koji je objavila platforma Webimetrics. Među 4.500 svjetskih univerziteta nema Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Tim povodom reagovala je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija:

“Za stanje zahvaljujući kojem Univerzitet Džemal Bijedić ne može dobaciti čak ni do posljednjeg mjesta na svjetskim mjerenjima uspjeha i kvalitete nastave i kadra direktno je odgovorna SDA. Ta stranka ne pušta Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture u HNK već godinama. Posljednja tri ministra (Hadžović, Hadžiomerović i Dželilović) su iz njenih redova. Rezultat tog vladanja je potpuno urušavanje jedne od dvije najvažnije visokoobrazovne ustanove u Hercegovini. Profesori i profesorice na Univerzitetu su u najnezavidnijem položaju u odnosu na kolege na drugim univerzitetima. Plate su najniže, najopterećeniji su nastavom, dešava se i da jedna osoba predaje devet predmeta, što im ne ostavlja vremena ni da se pripreme za nastavu a pogotovo ne da istražuju i objavljuju radove, učestvuju na konferencijama itd. SDA je učinila da Univerzitet postane fabrika u kojoj je glavni fokus proizvodnja kakve-takve nastave, a naukom se ne bavi niko. Mnogi jer ne znaju, a dio njih jer nema vremena.

Posljedično, sve manje studenata se odlučuje studirati na Univerzitetu Džemal Bijedić. Poznato je da postoje odsjeci na koje se posljednjih par godina nije upisao baš niko, kao što je Odsjek za bosanski jezik i književnost. Dok se deklarativno bori za bosanski jezik, SDA istovremeno uništava sve uslove da taj jezik bilo ko studira.

Za postojeće stanje dio odgovornosti snosi i, sad već bivša, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović. Na poziciju ministrice podnijela je ostavku i bilo bi čestito da su neki od razloga za taj čin upravo stanje u obrazovanju u Federaciji, pogotovo na Univerzitetu Džemal Bijedić, za šta je imala informacije iz prve ruke jer joj je to bila matična kuća. Ministrica je podnijela ostavku jer je žurno trebala preuzeti mjesto ambasadorice u Švedskoj. Faktički je nagrađena za katastrofalno stanje u obrazovanju koje iza sebe ostavlja.

- OGLAS -

Ne očekujemo poboljšanje. SDA do toga ne može dovesti jer nema kapaciteta. Ono što se mora jest osvještavati birače za to ko je uzrok naše zajedničke propasti i samo njihovim silaskom s vlasti možemo se nadati početku boljih vremena.“

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA