11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Šarović: Dodiku su iz Amerike obećali ukidanje sankcija

– BiH je u Brisel poslala dokument koji pokreće članstvo BiH u NATO i to je 100 posto sigurno, rekao je večeras predsjednik SDS-a Mirko Šarović u emisiju “Puls” BN televizije.

Šarović smatra da je Program reformi čak lošija varijanta od ANP-a, po Republiku Srpsku.

“Formiraju se nove institucije, a toga nije bilo u ANP. Tamo je Republika Srpska pomenuta nekoliko puta, dok u Programu reformi nije pomenuta nijednom. U ovom dokumentu jedan čovjek odlučuje o svemu. sve je u rukama jednog čovjeka. Da ne govorimo da se u ovom dokumentu navodi da će Republika Srpska preknjižiti vojnu imovinu na BiH”.

- OGLAS -

Šarović je rekao da je jedan od osnovnih razloga Dodiku bio ulazak u Savjet ministara BiH.

“Osim toga, razlog za ovu izdaju je i to, vjerujem, da je Dodiku neko iz SAD obećao skidanje sankcija. Ja ne pamtim veću izdaju od ove.” 

Kao razlozi pominju se novi krediti, kao i zeleno svjetlo zapada za povećanje PDV-a u BiH.

„Mislim da će to biti njihova druga najveća greška. I na jednom i na drugom pitanju vlast može da padne. Ukoliko uvedu novu stopu PDV-a, za SDS i naše partnere iz opozicije vlast u RS biće dostižna. Sa sigurnošću možemo da kažemo da ukoliko to urade, to će biti trenutak promjene vlasti u Srpskoj.”

Ipak, Šarović navodi da bi novom sazivu Savjeta ministara trebalo dati šansu i prostor za rad i rezultate. Ne isključuje ni zajedničko djelovanje.

„Što se nas tiče, sve što bude u interesu Srpske, mi ćemo to zastupati I glasaćemo kao i SNSD. Niko ne treba da ima dilemu da mi nećemo podržati nešto što je dobro za čitavu BiH, a kamo li za Srpsku iz koje dolazimo. Oni čemu se mi protivimo je to da neko želi sebe da promoviše na način da je jedino ispravno i patriotski ono što on kaže. Nije. Ispravno je samo ono što se svi dogovorimo“, rekao je Šarović.

To istovremeno ne znači i koaliciono djelovanje, jer, kaže Šarović, posljednjih godina SDS i SNSD su se itekako udaljili u većini pitanja. Osnovno, SDS se protivi jednoumlju i političkoj trgovini, ističe predsjednik SDS-a.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA