5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Akt za novu poziciju Lukača sačinila kćerka vlasnika firme koja održava zgradu FUP-a!

Dok policijski službenici Federalne uprave policije, kao i drugi Budžetski korisnici iščekuju rasplet situacije u vezi sa usvajanjem Budžeta u Domu naroda, jer im od toga zavisi isplata plaća, bivši direktor FUP-a Dragan Lukač sebi je osigurao i otpremninu, tako što je dobio novo rješenje na mjesto glavnog inspektora i to nakon što je penzioniran s mjesta direktora FUP-a!?

U Domu policije prošle sedmice je organiziran ispraćaj u penziju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača. On je Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH dostavio svoju pismenu ostavku u kojoj ih obavještava da se povlači sa mjesta direktora zaključno sa 28. januarom, piše Patria.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH je, u utorak, 22. januara izviješteno o ispraćaju direktora Dragana Lukača u penziju. Sjednici su, pored ministra Aljoše Čampare i direktora Lukača, prisustvovali premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, policijski komesari kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i drugi.

- OGLAS -

Tada je, međutim, prešućeno da će Lukač nastaviti svoj policijski angažman kao glavni inspektor u kabinetu direktora Uprave policije. Prema dokumentu, koji je pokazan na uvid Patriji, Lukač je vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređuje se na radno mjesto koje odgovara tom činu?

Novom pozicijom u FUP-u stvorene su pravne pretpostavke da Lukač nakon „sljedećeg penzionisanja“ dobije i novčanu otpremninu koja može iznositi i do 30.000 KM. Prema Zakonu o policijskim službenicima u Federaciji BiH pravo na novčanu otpremninu, u slučaju penzionisanja, imaju policijski službenici, ali ne i imenovani dužnosnici, kakav je Lukač imao status kao direktor Federalne uprave policije.

Novo rješenje Lukaču, nezakonito i protupravno, posebno jer Lukač prije direktorske funkcije i nije bio uposlenik FUP-a, unijelo je nemir među uposlenike te policijske agencije. Izvor iz FUP-a otkriva da je posebno burno bilo u Pravnoj službi FUP-a.

„Akt je odbila sačiniti šefica pravne službe Sabina Muhović, pa je isti sačinila Alma Karačić. Karačić je kćerka Džeme Karačića čija firma ‘Galbolos’ održava zgradu Federalne uprave policije“, tvrdi sagovornik Patrije.

Ove navode smo pokušali provjeriti i u FUP-u, ali na pitanja nije odgovoreno.

Umeđuvremenu, iz FUP-a je poslano saopćenje za javnost u kojem stoji da su “sve ocjene koje je objavila štampa/portali u funkciji pokušaja destabiliziranja Federalne uprave policije i rušenja vjerodostojnosti njenog djelovanja, uz podršku skupine angažiranih insajdera iz Federalne uprave policije, sa ciljem kadrovskog instaliranja podobnih kadrova na ključne pozicije u Federalnoj upravi policije, u vremenu koje slijedi”.

Optuženi su mediji za rušenje FUP-a, a to što trenutno niko iz FUP-a ne može podnijeti izvještaj prema tužilaštvima, jer v.d. direktora još nije potvrdila Vlada, niko ne komentira!? Praktično, FUP sada kao da i ne postoji, iako je u saopćenju od ponedjeljka poslana poruka kako će “Federalna uprava policije i ubuduće djelovati isključivo na osnovama zakonitosti u radu, profesionalnog odnosa i primjeni pravila struke, bez obzira na sve pokušaje uticaja inkriminiranih pojedinaca i grupa.“

„Kriminalno-mafijaške hobotnice mogu i dalje očekivati da će Federalna uprava policije, kao i do sada moći dobaciti puno više od petog kata i puno dalje od Konjica”, stoji u saopćenju FUP-a!

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici odbila je usvojiti izvještaje o radu za 2018. godinu i Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH kao i Federalne uprave policije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA