11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Protesti u Bejrutu drugi dan zaredom prerasli u nasilje

Pripadnici libanskih bezbjednosnih snaga su sinoć u Bejrutu, drugi dan zaredom rastjerali suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima stotine demonstranata.

Juče se najprije protestovalo mirno u glavnom gradu Libana zbog najoštrijih mjera protiv antivladinih protesta primjenjenih prethodnog dana, ali je nasilje ponovo izbilo uoči današnjeg sastanka između predsjednika Libana Mišela Auna i predstavnika parlamentarnih blokova.

Očekuje se da će na tom sastanku premijer u ostavci Saad Hariri ponovo biti imenovan na tu funkciju.

- OGLAS -

Napetost je odraz dubokih podjela u zemlji koja se suočava sa najgorom ekonomskom krizom poslije više decenija.

Hariri je podnio ostavku 29. oktobra, nakon dvije nedjelje protesta širom zemlje na kojima su demonstranti optuživali cjelokupnu političku elitu za korupciju i loše upravljanje.

Oni su rekli da neće da prihvate Haririja za premijera i da zahtijevaju da vladu predvodi neko ko nije povezan sa postojećim stranakama.

Međutim, nakon čitavih nedjelja prepirki političke partije nijesu uspjele da predlože nezavisnog kandidata i većina ih insistira da dobije svoje mesto u vladi.

Neki demonstranti su u nedelju bacali boce sa vodom i petarde na bezbednosne snage koje su čuvale parlament.

Nakon nekoliko sati demonstrante su odatle rasterani suzavcem i palicama.

U jednom trenutku neko je podmetnuo požar u dva šatora koje su demonstranti postavili na Trgu mučenika, epicentru protesta u posljednja dva mjeseca.

Nakon višesatnih sukoba vojska se rasporedila oko centralnog Bejruta i ulični neredi su okončani.

Libanska civilna odbrana je rekla da je 20 ranjenih prenOKeto u bolnicu dok je pomoć ukazana desetinama ljudi na mKestu protesta.

Vojska se najprOKe rasporedila da razdvoji demonstrante i rivalske pristalice političkih grupa, javili su libanski mediji.

Lokalna TV stanica je prikazala kako vojnici teraju demonstrante da se povuku sa centralnih trgova u glavnom gradu.

Napetost je izbila između demonstranata i pristalica šiitskih organizacija Hezbolaha i Amala koje su odbile kritike na račun svojih lidera.

Demostranti su ionako bili gnevni zbog onoga što su označili oštrim odgovorom na proteste i drugačijim odnosom prema pristalicama moćnih političkih grupa.

Podjele su takođe izbile na vidjelo među demonstrantima koji su protestovali u centralnom Bejrutu.

Neki su promovisali sukob sa bezbjednosnim snagama da izraze gnijev zbog mjera koje se primjenjuju na protestima.

Mnogi demonstrati su došli da protestuju sa šlemovima i suzavcem i koristili su saksije za cvijeće i kante da postave barikade na ulicama.

Jedan demonstrant je rekao da se zemlja mora povratiti od okupacije, aludirajući na korumpiranu vladu.

Drugi je izjavio da je protest u nedjelju bio reakcija na nepravedan obračun bezbjednosnih snaga sa demonstrantima u subotu.

Neki demonstranti su se krili u zgradama oko parlamenta, a pojedinci s maskama na licu su bacali kamenice na pripadnike bezbjednosnih snaga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA