8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Šok na izborima u Holandiji: Neviđeni fijasko radikalnog desničara Geerta Wildersa

Da ne treba previše vjerovati anketama potvrdili si izbori za Evropski parlament koji su održani u Holandiji. Tamo su najviše glasova dobili laburisti Fransa Timmermansa, dvostruko više glasova nego prije pet godina.

Laburistička stranka imat će u sljedećem sazivu Evropskog parlamenta najmanje pet zastupnika, jednog više od vladajuće stranke premijera Marka Ruttea. Laburisti su, dakle, pobijedili na izborima za EP u Holandiji, iako su im ankete predviđale tek tri mandata i treće mjesto.

Gubitnici u Holandiji su stranka krajnje desnice Geerta Wildersa, koji je prema anketama bio na drugom mjestu, a nakon izlaznih anketa na biralištima će njegov PVV u novom sazivu imati samo jednog zastupnika, dok su u odlazećem imali četiri mandata.

- OGLAS -

Wilders je jedan od saveznika talijanske Lige Mattea Salvinija koji se nada da će nakon evropskih izbora uspjeti okupiti čvrst politički blok desničarskih i suverenističkih stranaka i tako značajno povećati utjecaj na oblikovanje evropske politike.

No, slab izborni rezultat holandske desnice Geerta Wilders se ne može promatrati izvan konteksta s nedavnim skandalom koji je potresao Slobodarsku stranku Austrije.

S druge strane, uspjeh Timmermansovih laburista u Holaandiji odmah je dao krila evropskim socijaldemokratima, koji pobjedu vide kao “ohrabrujući signal” za proevropske stranke u EU.

Analitičari primjećuju da evropski desničari danas imaju ozbiljan problem s činjenicom da su prije dvije godine zdušno podržavali izbor Donalda Trumpa koji je u međuvremenu postao izrazito nepopulaaran u mnogim evropskim državama.

Lideri evropske ekstremne desnice bili su oduševljeni izborom Trumpa. Njegov neočekivani trijumf za njih je bio znak prevrata omraženog liberalnog statusa quo i potvrda njihove anti-imigrantske, anti-muslimanske i ultra-nacionalističke agende. Trump je za njih bio predvodnik novog doba.

“Njihov svijet se urušava. Naš se gradi”, napisao je tadašnji potpredsjednik francuske Nacionalne fronte, Florian Philippot, dan nakon američkih izbora.

Ipak, predviđanja o urušavanju establišmenta, pokazala su se preuranjenim, barem u Zapadnoj Evropi. Iako su krajnje desne stranke u Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj ostvarile svoj dosad najbolji izborni rezultat 2017. godine. nisu ništa bliže dolasku na vlast nego što su bile prije tri godine. Štaviše, mnogi desničarski političari u Evropi sve se više distanciraju od američkog predsjednika koji je u međuvremenu postao iznimno nepopularan, s obje strane Atlantika.

Dok je Geert Wilders, predsjednik krajnje desne Stranke za slobodu (PVV) naveliko hvalio Trumpa nakon njegove pobjede, indikativno je da se svojoj predizbornoj kampanji za evropske izbore nije pozivao na njega. Wildersov PVV na kraju je zauzeo posljednje mjesto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA