2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Prosinečki: Još mi se vraćaju dešavanja sa meča u Italiji

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki trenutno odmara na Krku i čeka naredne kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo. A do tada će pomno da prati klupska takmičenja. Nekadašnji igrač i trener Crvene zvezde vjeruje da Beograđani mogu da napravi novi uspjeh na međunarodnoj sceni. Zvezda ima više od solidnih 2:0 protiv Helsinkija, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pred revanš koji se u srijedu (18 sati) igra u glavnom gradu Finske.

Zvezda i Dinamo

– Vjerujem da će Crvena zvezda uspješno da preskoči prepreku zvanu Helsinki. Igrali su veoma dobro u prvoj utakmici i stekli dva gola prednosti, ali naravno, ne smiju da pomisle da je posao gotov. Mislim da ekipa trenera Vladan Milojevića ima kvalitet i ozbiljnost, da će meču u Finskoj da pristupi na pravi način, kao što je činio prethodne sezone. Samo tako mogu da stignu do pozitivnog rezultata, odnosno ishoda koji će je odvesti u narednu rundu. Po svemu što su do sada uradili, crveno-bijeli to zaslužuju, želim im puno uspjeha – istakao je Robert Prosinečki za “Blic”.

- OGLAS -

Rival prvaku Srbije u trećem krugu kvalifikacija po svemu sudeći će biti Kopenhagen, koji koji je kao gost savladao velški Nju Seints sa 2:0.

– Mislim da Kopenhagen nije nepobjediv i da će Zvezda preko Danaca imati veliku šansu da prođe u posljednju kvalifikacionu rundu, a to bi joj osiguralo najmanje igranje u Evropskoj ligi. Iako je Liga šampiona cilj, mislim da bi i grupna faza u drugom po kvalitetu takmičenju bio uspjeh za beogradski tim, analizira selektor reprezentacije BiH.

Pored svoje Zvezde, popularni Žuti prati i nastupe zagrebačkog Dinama koji bi trebalo da završi posao sa gruzijskim Saburtalom, a onda će se gotovo sigurno sastati sa Ferencvarošom.

– Za Dinamo važi isto što i za Zvezdu, odigrali su veoma ozbiljno u Tbilisiju, pobijedili sa 2:0 i praktično riješili sve. Očekujem da sigurno prođu dalje, a i žrijeb je bio dobar prema njim. Mađarski klub ima kvalitet, ali mislim da Dinamo može da bude uspješniji u tom dvomeču, optimista je Prosinečki.

Iza selekcije BiH su dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (Finska i Italija), a slijede joj dueli sa Lihtenštajnom kod kuće i Armenijom u gostima. Pobjede se nameću kao imperativ.

– Činjenica je da nismo ostvarili planirano u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, a sada nam preostaje da u narednim utakmicama pružimo maksimum i popravimo utisak. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo u naredne dvije utakmice i vratimo se u vrh tabele naše grupe. Odlazak na EP je cilj koji je postavljen pred nas i borit ćemo se da dođemo do njega, konstatuje prvi strateg reprezentacije BiH .

Prijelazni rok

Iako fudbaleri iz BiH ovog ljeta nisu ostvarili mnogo transfera, Prosinečki smatra da na raspolaganju ima kvalitetne igrače.

– Rade Krunić je potpisao za veliki Milan, to je zaista sjajno za njega, ali i za fudbal u Bosni i Hercegovini. Oko Miralema Pjanića se mnogo toga dešavalo, a ostao je u Juventusu, klubu koji ima veoma visoke ambicije. Edin Džeko je i dalje u žiži, traži ga Inter. Pratit ću naravno sve naše igrače, želim im da izbore mjesta u svojim timovima i da sa dobrom formom dolaze na reprezentativna okupljanja. Raduje me što imamo igrače u najkvalitetnijim ligama Evrope – završio je Robert Prosinečki.

Prosinečki je protiv selekcije Italije u Torinu postavio sjajnu taktiku, BiH je vodila sa 1:0, a na kraju je poražena (2:1). 

– Još mi se vraćaju dešavanja sa tog meča, po prikazanoj igri nismo zaslužili poraz, ali takve stvari se dešavaju u fudbalu. Ako budemo igrali kao protiv Italije u nastavku sezone, a nadam se da hoćemo, rezultati će biti sigurno bolji – smatra Robert Prosinečki.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA