Vijesti
Austrijski političar žestoko kritikovao EU zbog nesankcionisanja Dodika "Pogledajte zadnja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik", rekao je Schieder
#

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder uputio je oštre kritike prema Evropskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju zbog pasivnog odnosa prema zemljama zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini.

"Pogledajte zadnja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište", kaže Schieder.

Osim kritika zbog nedjelovanja u slučaju Bosne i Hercegovine, osvrnuo se i na nedemokratske prakse u susjednoj Srbiji, pogotovo što se tiče slobode medija.

Ahmed Husagić ispred Pokreta "Snaga domovine" komentirao je ovakve poruke austrijskog političara.

"Smatram da je vrlo važno targetirati, a zatim koncentrisati i sinhronizovati kapacitete probosanskohercegovačkih partija, ali i pojedinaca u pogledu zagovaranja u zapadnim zemljama kako bi protivustavno djelovanje radikalnih političkih partija i pojedinaca, na prvom mjestu mislim na SNSD-a i Milorada Dodika, bilo spriječeno i sankcionisano. Mi ćemo kao Pokret pokrenuti određene aktivnosti u tom pravcu. Smatram da bez odlučne akcije Evropske unije i Amerike, djelovanje ovih radikalnih elemenata može dovesti do nesagledivih posljedica", kazao je. 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.