Vijesti
Azerbejdžan otvorio istragu o ratnim zločinima u Nagorno-Karabahu Državni tužilac Kamran Alijev izjavio je da njegov ured istražuje video zapise u kojima je prikazano ponižavajuće postupanje prema azerbejdžanskim vojnicima
#

Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas da su otvorile istragu o mogućim ratnim zločinima koje su počinile jermenske i azerbejdžanske snage tokom šest nedelja sukoba u oblasti Nagorno-Karabah.

Državni tužilac Kamran Alijev izjavio je da njegov ured istražuje video zapise u kojima je prikazano ponižavajuće postupanje prema azerbejdžanskim vojnicima.

"Također smo pokrenuli istragu o nehumanom postupanju prema zarobljenim jermenskim vojnicima", rekao je Alijev i dodao da postoji mnogo "lažnih video zapisa", ali bi neki mogli zaista da budu autentični.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabaha okončan je 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

 Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi a posljednji je izbio 27. septembra.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.