-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Kancelarka Merkel 6. decembra u Aušvicu

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće u petak  nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau koji se nalazi u Poljskoj, što je njena prva, istorijska posjeta od kako je na funkciji kancelarke i treća zvanična posjeta šefa njemačke vlade, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova. 

Njemačku kancelarku pratiće poljski premijer Mateuš Moravjecki. Poseta će obilježiti desetogodišnjicu Fondacije Aušvic-Birkenau, osnovane 2009. kako bi brinula o mjestu sjećanja, na kom se nalaze ostaci nekadašnjeg njemačkog nacističkog koncentracionog logora i logora istrebljenja o kom se stara Državni muzej Aušvic-Birkenau u Osvjenćimu.

Logor Aušvic, otvoren 1940, bio je namijenjen prvenstveno poljskim političkim zatvorenicima, a vremenom je, zajedno sa kasnije sagrađenim logorom Aušvic II-Birkenau postao jedno od glavnih stratišta evropskih Jevreja i simbol Holokausta, navodi se u saopštenju.

- OGLAS -

U koncentracionom logoru i logoru smrti Aušvic-Birkenau ubijeno je oko milion Jevreja, a pored njih, među najvećim grupama stradalih bili su Poljaci, Romi i sovjetski ratni zarobljenici.

Na zahtjev Poljske, tokom 31. zasijedanja Odbora za svjetsku baštinu Uneska, 27. juna 2007. usvojena je promjena zvaničnog međunarodnog imena za ostatke logora u “Aušvic-Birkenau”- Njemački nacistički koncentracioni logor i logor istrebljenja (1940-1945).

Poljska je taj zahtjev podnijela “podstaknuta iskrivljenjem činjenica koje su strani mediji plasirali indirektno ili direktno nazivajući bivše njemačke nacističke logore ‘poljskim logorima smrti’, a odluci Uneska prethodile su opsežne konsultacije i aktivna diplomatska kampanja Poljske”, dodaje se u saopštenju.

U oktobru 2013. Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust usvojio je radnu definiciju “iskrivljenja i poricanja Holokausta” prema kojoj je izraz “poljski logori” označen kao “jedan od oblika iskrivljenja”.

Međunarodni savez sjećanja na žrtve Holokausta (IHRA) 29. juna 2017. apelovao je da se ne koriste netačne formulacije poput “poljski logori” ili “poljski logori smrti” u publikacijama i javnom diskursu o istrebljenju jevrejskog naroda od strane njemačkih nacista na okupiranim poljskim teritorijama tokom Drugog svjetskog rata.

Stav koji je zauzela IHRA ima za cilj sprječavanje iskrivljenja Holokausta i zamagljivanje odgovornosti nacističke Njemačke za zločine protiv čovječnosti.

Poljska pridaje veliki značaj sveobuhvatnoj komemoraciji mjesta sjećanja i muzeja u okviru bivših njemačkih nacističkih koncentracionih logora i logora istrebljenja. Iz godine u godinu Poljska u ove svrhe ulaže blizu 70 miliona zlota u različitim oblicima.

Djelujući kroz institucije kao što je Fondacija Aušvic-Birkenau, Poljska  jedan od čuvara sjećanja na milione Jevreja ubijenih tokom Drugog svjetskog rata, navodi se u saopštenju iz ambasade Poljske. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA