-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Bh. blok se nastavlja širiti, DF se koalicijom sa SDA sam isključio

U Sarajevu je danas održan sastanak stranaka Bh. bloka, koje su predvodili politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić i potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

Mašić je u obraćanju novinarima nakon sastanka kazao da su formirane radne grupe koje treba da privedu kraju proces zvanične formalizacije Bh. bloka i na neki način otkloni sve sumnje i špekulacije o tome šta će se dalje dešavati u njemu.

– Bez obzira na ono što svi znamo da se desilo, praktično jednostranim istupanjem iz Bh. bloka i činom koji je učinila DF – potpisivanjem koalicionog sporazuma sa SDA, praktično su sami sebe isključili iz Bh. bloka – kazao je Mašić. 

- OGLAS -

Naveo je da Bh. blok nastavlja raditi i širiti priču koja se neće završiti samo na Našoj stranci i SDP-u, već će generalno u taj proces vrlo brzo, i pored ostalih političkih subjekata, biti uključeni i predstavnici akademske zajednice, nevladine organizacije i svi oni koji budu željeli dati svoj doprinos u nečemu što treba da promijeni današnju bh. stvarnost i budu alternativa ne samo postojećoj vlasti ili onoj koja će biti formirana, nego cjelokupnom stanju u bh. društvu.

Mašić je naveo da su u SDP-u i Našoj stranci uvjereni kako će prvi rezultati ovog zajedničkog rada biti vidljivi za manje od godinu i po dana, kada se održavaju lokalni izbori.

Do tada nastavljamo zajedničko opozicono djelovanje, bar kad je u pitanju nivo FBiH i države BiH, međutim niko od nas neće biti opozicija interesima države BiH – naglasio je Mašić.

Kao jedan od primjera koji idu u prilog toj tvrdnji naveo je Zastupnički dom Parlamenta FBiH, koji se, kako je rekao, održava, rješava određena pitanja i donosi odluke prije svega zahvaljujući Bh. bloku.

Ćudić je kazala da su ciljevi i zadaci radnih grupa da usaglase razmišljanja između Naše stranke i SDP-a BiH, ali i da izađu sa dokumentom iza kojeg će moći stati šira društvena zajednica.

– Ovdje radimo ono što smo davno naglašavali, a to je protuteža odnosno suprotstavljanje etničkom modelu BiH i nuđenje zajedničke vizije i mogućnosti BiH u kojoj će svi građani i građanke biti ravnopravni – kazala je Ćudić.

Kada su u pitanju rokovi, navodi kako se nada da će sa prvim nacrtima ovog dokumenta izaći već u narednim sedmicama i ponuditi ga široj društvenoj zajednici i pozvati ih da se uključe u ovaj proces.

– Upravo danas ćemo unutar Bh. bloka izaći sa određenim idejama kako, na koji način i pod kojim uslovima se Bh. bloku pridružuju, ne samo drugi politički subjekti, nego i šira zajednica – dodala je Ćudić.

Na pitanje da li je već neka stranka zainteresovana da se priključi Bh. bloku, odgovorila je kako su određeni kontakti već ostvareni, te da je sada na Bh. bloku da utvrdi pod kojim mu se uslovima neko može pridružiti. 

– Više kontakata je ostvareno i od pojedinaca i od političkih subjekata, iz različitih dijelova BiH, što je za nas itekako važno da pokrijemo čitavu državu. Nastavljamo sa radom krajem ove i početkom iduće sedmice kako bismo što prije iskoristili ovaj momentum i što prije izašli sa tim dokumentom – dodala je Ćudić.

Na pitanje o Vladi Kantona Sarajevo, Mašić je naveo da je većina i sa DF-om, i bez njega više nego stabilna.

– Ova Vlada KS i ova većina, da li petorka-šestorka, ostat će do kraja ovog mandata i što se prije svi naviknu na to, manje ćemo trošiti vremena na priče koje dolaze iz režimske kuhinje SDA, koje su se pokazale da nisu tačne. Većina ima 24 zastupnika, a DF tri. Mi ih istjerati nećemo, i sve i da odluče da izađu, 21 je zastupnik, 18 je većina. S te strane, nema zaista nikakve bojazni da bi nešto tu moglo biti dovedeno u pitanje – dodao je Mašić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA