1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska će do 2024. u naoružavanje ulagati dva posto BDP-a

U organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) u Laubi se održava međunarodna konferencija pod nazivom “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nazočnima se na konferenciji u Laubi putem videa obratila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila kako su nove tehnologije izazov za obrambene industrije, ali i prilika za povećani razvoj, istraživanje i proizvodnju.

“Iz borbe za preživljavanje u uvjetima nametnutog embarga na uvoz oružja proizašla je nevjerojatna inovativnost naših proizvođača koji su u tim godinama djelovali kao sastavni dio obrambenog sustava, u sinergiji s hrvatskom vojskom i policijom te znanstvenom zajednicom”, kazala je hrvatska predsjednica.

- OGLAS -

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je kako je cilj Hrvatske do 2024. godine povećanje obrambenog proračuna prema ciljanoj granici od 2 posto BDP-a, od čega će se 20 posto ulagati u tehnološki razvoj, što je obaveza preuzeta na NATO summitu u Walesu.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je istaknuo kako hrvatska obrambena industrija trenutno broji 3.000 zaposlenika i ostvaruje rezultate koji ju stavljaju na čelo ukupne gospodarske slike u Hrvatskoj, s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti oko 200 milijuna eura.

“Međuresorno povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske analiziralo je sve raspoložive mogućnosti te će vrlo skoro uputiti Zahtjev za ponudom prema potencijalnim ponuditeljima kako bi iduće godine mogli potpisali ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona te ostvariti naš dugo sanjani san”, rekao je Krstičević.

Najavio je i zamjenu postojećih višenamjenskih helikopterskih platformi onima zapadnom tipa.

“Vi ste vidjeli da su nam Sjedinjene Američke Države donirale dva nova helikoptera Crni Jastreb te ponudile dodatna dva helikoptera. Vjerujem kako ćemo kroz nacionalnu proceduru do kraja godine prihvatiti ove ponude i krenuti u zanavljanje naših helikopterskih sposobnosti”, kazao je.

“Naš tim je bio u Americi i izabrao je 60 vozila za popunu teške pješačke bojne i 24 vozila za dijelove. U idućoj godini očekujemo dostavu tih vozila u Hrvatsku i njihovo osvježenje i modernizaciju u Đuri Đakoviću”, kazao je Krstičević.

Ministar je najavio daljnji razvoj sposobnosti bespilotnih zrakoplovnih sustava, važnih tijekom protupožarne sezone, uvođenje novog taktičkog radio uređaja i puško-strojnice u NATO kalibru u Hrvatsku vojsku, jačanje obavještajnih sposobnosti i izgradnju tvornice streljiva.

Govoreći o postignućima hrvatske obrambene industrije, naveo je kako je tvrtka Čateks pored postojećih ugovora dobila ugovor za opremanje Slovenske vojske tkaninom za odore.

Kaciga tvrtke Šestan Bush odabrana je kao službena kaciga nekoliko američkih agencija te su već u ovom trenutku popunili proizvodne kapacitete za prvi dio 2020. godine, kazao je ministar, a tvrtka DOK-ING sklopila je ugovore za prodaju svojih strojeva Južnoj Koreji i SAD-u, dok tvrtka HS produkt konstantno ostvaruje uspjeh na zahtjevnom američkom tržištu te plasira i razvija nove proizvode.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov održao je prezentaciju pod nazivom “Nove tehnologije i transformacija obrane – operacije”.

Na konferenciji sudjeluju neki od vodećih stručnjaka i kreatora razvoja obrambene industrije partnerskih zemalja, urednik za sigurnost i obranu na Institutu za sigurnosne studije EU – EUISS Daniel Fiott i zamjenik direktora Agencije za međunarodnu suradnju SIBAT pri Ministarstvu obrane Države Izrael Paul Friedberg.

Na konferenciji se, između ostalog, od brojnih stručnjaka iz više sektora analizira stanje hrvatske obrambene industrije, rezultati koje postiže te smjerovi u kojima se razvija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA