20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Izložba ‘Breaking Free’ o djeci rođenoj zbog rata i njihovim majkama

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” organizirat će danas izložbu i okrugli sto o temi “Breaking free” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine koja donosi priču o djeci rođenoj zbog rata i njihovim majkama.

Izložbu je radio fotograf iz Beča Sakher Almonem, a inspirirana je upravo pričama tih ljudi, borbama koje vode u tišini nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom te izložba šalje ideju solidarnosti, empatije, slobode, jednakosti i izbora.

Prisutni će tokom okruglog stola imati priliku razgovarati s preživjelim majkama i djecom rođenom zbog rata, odnosno djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i djecom čiji su biološki očevi bili pripadnici stranih humanitarnih jedinica koji su boravili u BiH tokom rata.

- OGLAS -

Osnovna tema skupa je suočavanje društva s iskustvima potpuno nevidljivih kategorija u bosanskohercegovačkom društvu, kao i ukazivanje na posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u BiH.

Djeca rođena zbog rata šalju poruku da žene preživjele silovanje tokom ratne agresiju nisu krive za ono što im se desilo i da njihova trauma mora doživjeti društvenu i zakonsku prihvaćenost, saopćeno je iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA