11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Dodik: Slovenija i Hrvatska moraju da vode računa o stavu BiH

Poruke koje Evropska unija (EU) sada šalje Zapadnom Balkanu nisu dobre, poručeno je nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u Ljubljani, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je za njega najbitnije pitanje, od svih koje su razmatrali tokom današnjeg sastanka, inicijativa koja je potekla sa ovog sastanka, a koja će ići ka novoj Evropskoj komisiji.

“Da se na početku rada pitanje članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU stavi u fokus Evropske komisije što je moguće prije, kako bi se mogući negativni efekti posljednje odluke Evropskog vijeća, vezano za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, na neki način neutralizirali. Nas je ta odluka sve na Zapadnom Balkanu razočarala, ali nije obeshrabrila”, poručio je Džaferović.

- OGLAS -

Smatra da je njemačko-britanska inicijativa ubrzala proces eurointegracija Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku potvrđena dobra saradnja dvije zemlje.

“Mogu da potvrdim da dobra saradnja sa privrednicima, prije svega, iz Slovenije, ojačava naše prijateljske veze. Slovenija je važna članica EU, uključena je u mnoga pitanja vezano za status pridruživanja”, izjavio je Dodik.

Kako je kazao, važno je da su imali priliku razgovarati o toj temi i iskazati nezadovoljstvo činjenicom da poruke koje EU sada šalje Zapadnom Balkanu nisu dobre.

Razgovarano je i o pitanju migracija, a Dodik je zahvalan Pahoru na razumijevanju da ovo pitanje treba rješavati zajednički i da se usmjeri na početak krize, a to je ulazak u EU.

Član Predsjedništva BiH rekao je i da je “teška humanitarna kriza, vezana za migrante, u centru pažnje mnogih medija”. Smatra da EU pokušava da pomogne u smislu doznačavanja novca, međutim, Dodik je poručio da nama novac za te vrste stvari ne treba, a ne trebaju nam ni migranti.

Dotakao se i Trgovske gore navodeći da je “stav BiH i RS jasan, on je isti”.

“Hrvatska je potrebno da na pravi način razumije i stavove same Bosne i Hercegovine. Slovenija i Hrvatska moraju da vode računa i o stavu Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik nalaze se u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

Ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima upriličena je ranije danas na Kongresnom trgu u Ljubljani gdje ih je dočekao predsjednik Slovenije Borut Pahor. Nakon svečanog dočeka, održan je sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Slovenije u Predsjedničkoj palati.

Članovi Predsjedništva BiH u poslijepodnevnim satima posjetit će Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina i razgledati izložbu fotografija “Deset godina rada ITF-a u BiH na polju deminiranja”

Drugog dana posjete na Novoj univerzi planirano je predavanja članova Predsjedništva BiH, Pahora i članova akademske zajednice o temi “Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja BiH”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA