Vijesti
Belgija uhapsila dvojicu katalonskih separatista po španskom zahtjevu Španija je reaktivirala evropske potjernice za Lluisom Puigom i Tonijem Cominom otkako je devet ostalih separatističkih čelnika dobilo duge zatvorske kazne u Madrid
#

Dvojica katalonskih čelnika koje traži Španija zbog njihove umiješanosti u u neuspjeli pokušaj stjecanja nezavisnosti zvanično su uhapšeni u Belgiji, ali su oslobođeni dok čekaju na ročište o izručenju, navodi ured belgijskog saveznog tužioca u saopćenju objavljenom u petak.

Španija je reaktivirala evropske potjernice za Lluisom Puigom i Tonijem Cominom otkako je devet ostalih separatističkih čelnika dobilo duge zatvorske kazne u Madridu prošlog mjeseca zbog njihove uloge u nelegalnom referendumu i objave nezavisnosti Katalonije u 2017.

Bivši katalonski čelnik  Carles Puigdemont, za kojim je također izdata potjernica, treba se pojaviti u belgijskom sudu 16. decembra.

Španija je također reaktivirala evropsku potjernicu za akademkinjom Clarom Ponsati, koja živi u Škotskoj.

Puig i Comin obaviješteni su o potjernicama za njima i predali su se belgijskoj policiji u četvrtak, nakon čega su oslobođeni pod uslovom da ne smiju napuštati Belgiju.

Oni su osporili zahtjev o njihovom izručenju i ročište o toj temi trebalo bi se održati 15. novembra, saopćio je ured tužioca, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.