Vijesti
Belgijski kralj izrazio žaljenje zbog kolonijalne prošlosti u Kongu Belgijski kralj Filip u utorak je izrazio duboko žaljenje zbog „patnje i poniženja“ koju je Demokratska Republika Kongo (DRC) doživjela tijekom 75 godina belgijske vladavine.
# EPA

Belgijski kralj Filip u utorak je izrazio duboko žaljenje zbog „patnje i poniženja“ koju je Demokratska Republika Kongo (DRC) doživjela tijekom 75 godina belgijske vladavine.

Pismo predsjedniku DRC-a Felixu Tshisekediju povodom 60. godišnjice neovisnosti prvi je izraz takvog žaljenja kralja za belgijsku kolonijalnu prošlost, objavila je kraljevska palača.

„Želim izraziti svoje duboko žaljenje za prošle patnje, bol koja se svakodnevno oživljava diskriminacijom koja je i dalje prisutna u našem društvu“, stoji u pismu. 

DRC je postigao neovisnost 1960. nakon što je 52 godine proveo kao belgijska kolonija, a prije toga 23 godine kao imovina kralja Leopolda II., do 1908. godine. 

Tijekom Leopoldove vladavine „bilo je okrutnih činova“, a kolonijalni period koji je uslijedio uzrokovao je „patnju i poniženje“, rekao je Filip. 

Spomenici Leopoldu II., čiji su vojnici ubili i osakatili milijune stanovnika Konga, uništeni su i uklonjeni u Belgiji nakon što su se SAD-om, pa svijetom proširili prosvjedi protiv rasizma, pokrenuti zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda. 

Filip je obećao „nastavak borbe protiv svih oblika rasizma“ i pozdravio odluku belgijskog parlamenta o formiranju odbora za pomirbu koji će se baviti rasizmom i kolonijalnom prošlošću Belgije. 

Pandemija koronavirusa spriječila je belgijskog kralja da na obljetnicu otputuje u DRC. Filip je pritom zauzeo drugačiji stav od svog mlađeg brata princa Laurenta koji je ranije ovaj mjesec rekao da Leopold nije „donio patnju“ DRC-ju jer nikad nije posjetio tu afričku državu.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.