10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

iPhone umjesto pasoša?

U jednoj, nedavno objavljenoj, patentnoj prijavi pomno je opisan način pohranjivanja osobnih dokumenata u sigurnu enklavu unutar korisnikovog iPhonea, koji bi onda služio za identifikaciju vlasnika.

Apple je još u martu ove godine predao svoju patentnu prijavu za izum nazvan “uvoz dokumenata u sigurni element”, a pod tim čudnovatim nazivom se krije potencijalno korisna tehnologija. Appleovci su tako došli na zamisao kako bi iPhone ubuduće mogao poslužiti korisnicima umjesto osobnih dokumenata pa su u spomenutom patentu i opisali kako bi cijela priča funkcionirala, prenosi Geek.

Dokumenti bi u svom digitalnom obliku bili pohranjeni u sigurnu zasebnu enklavu, kako smo već rekli, unutar iPhoneovog hardvera. Ona bi, osim samog prostora za pohranu, imala i svoj sklop za ostvarivanje radio veze na maloj udaljenosti (RFID ili NFC), a kad je potrebno mogla bi ključne podatke o identitetu korisnika iPhonea odaslati prema prijemniku.

- OGLAS -

Dokazivanje identiteta službenoj osobi bi tako, umjesto putovnice ili umjesto pokazivanja osobne iskaznice, bilo jednostavno baš poput beskontaktnog plaćanja. Na poseban uređaj bi bilo potrebno samo prisloniti iPhone, na njemu se identificirati putem otiska prsta, snimke lica ili pak lozinkom, a njegov bi vlasnik bi potom bio automatski prepoznat.

S primateljem informacija bi se mogao podijeliti samo onaj dio osobnih informacija koje on ima pravo vidjeti, a u Appleu napominju kako bi isti sustav, osim u službenoj upotrebi (kad se koristi umjesto putovnice ili osobne iskaznice) bilo moguće upotrebljavati i kod autorizacije zaposlenika na ulazu, izlazu ili kretanju kroz prostore kompanije. Ili čak u nekim drugim situacijama kad je potrebno provjeriti identitet neke osobe.

Svakako bi to bilo lakše učiniti mobitelom nego na staromodni nedigitalni način raznim ID karticama. Poznato je da su pametni telefoni vrlo osobni uređaji, a mi još živimo u vremenu u kojem nemamo jednu iskaznicu za sve dokumente, no sviđa li vam se ovakva, još “naprednija”, ideja?

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA