Vijesti
Biden: SAD će braniti svaki pedalj NATO-ve teritorije Prema njegovim riječima, SAD će nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini radi njene odbrane, a ta zemlja će od američkog Kongresa dobiti još 13 milijardi dolara.
#

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je u petak navečer u Washingtonu da Amerika i njeni saveznici neće biti zastrašeni prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina, te poručio Putinu kako će SAD „braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“, javlja CNN, a prenosi Beta.

Čelnik Rusije je u petak potpisao ukaze o ruskom pripajanju četiri ukrajinske oblasti, što su zapadne zemlje, Europska unija i NATO oštro osudili, a Biden je povodom toga izjavio da SAD ne priznaje aneksiju Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske oblasti.

„Amerika i njeni saveznici neće, naglašavam – neće biti zastrašeni. Neće biti zastrašeni Putinom, njegovim neodgovornim riječima i prijetnjama”, saopćio je prvi čovjek SAD-a iz Bijele kuće i ukazao kako je „Putinovo postupanje znak da mu ide teško“.
 
Još 13 milijardi dolara pomoći

Kao dokaz toga, Biden je naveo „lažne referendume“ o prisajedinjenju četiri ukrajinske oblasti Rusiji, kao i „ovu šaradu koju je izveo“ kada je objavio aneksiju.

„Sjedinjene Američke Države to nikada neće priznati. I da budem otvoren: ni svijet to nikada neće priznati. Ne može on prigrabiti teritoriju svoga susjeda i izvući se sa tim, prosto i jednostavno ne može“, rekao je američki lider u svom obraćanju.

Prema njegovim riječima, SAD će nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini radi njene odbrane, a ta zemlja će od američkog Kongresa dobiti još 13 milijardi dolara.

„Amerika je u potpunosti spremna sa svojim NATO saveznicima braniti svaki pedalj NATO teritorije, svaki pedalj – pa prema tome, g. Putin, želim da me shvatite sasvim jasno. Svaki pedalj”, rekao je Biden.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.