12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Zaimović: Prvo konstituirati vlast u FBiH, a onda tražiti najbolje rješenje za Izborni zakon

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, kaže da bi se tada mogle očekivati i tematske sjednice na ovom Domu, a što do sada nije bio slučaj.

– Značajan zamah u radu u našoj dinamici, produktivnosti, će se dogoditi onog momenta kada se imenuje nova izvršna vlast u FBiH, novi predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. Vi imate i činjenicu da je specifičan način izbora delegata u Dom naroda. Samim tim, specifična je i parlamentarna većina. Političke partije imaju obavezu i da u procesu implementacije izbornih rezultata u razgovorima osiguraju još najmanje dva ili tri politička subjekta koja će na nivou Doma naroda biti dio parlamentarne većine. Ima nekoliko delegata koji su do sada bili jako konstruktivni u smislu da su dali podršku od samog usvajanja dnevnog reda do usvajanja vrlo bitnih akata i dokumenata poput budžeta, rebalansa budžeta, saglasnost za realizaciju više projekata, boračkog zakona. Ali to su ljudi radili iz nekih svojih uvjerenja da pomognu, da stvari ne stoje, da ne trpe građani FBiH – kazuje nam Duvnjak i dodaje:

– Mislim da takve stvari treba uvažiti i da treba sa predstavnicima njihovih političkih partija otvoreno razgovarati u dijelu koji se odnosi na političke pozicije. Mislim da je vrlo važno da se ta sfera dogovaranja drži u domenu onog što je zakonito. Mi koji smo u rukovodstvu Doma naroda i članovi kolegija doslovno sada ulažemo napore da se zakažu sjednice, prođe dnevni red, do borbe za svaki akt koji se nađe na sjednici. Ne možemo, primjera radi, organizirati tematsku sjednicu a onda da nam na sjednici padne dnevni red ili, da dođemo u situaciju da ne možemo donijeti zaključke, jer nema prohodne većine – govori Duvnjak.

- OGLAS -

Pričali smo i sa Mirsadom Zaimovićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH.

– Imamo realan problem jer je nekoliko ministara izabrano u zakonodavnu vlast i to njima otežava funkcionisanje. Ali, ne možete reći da Vlada FBiH ne funkcioniše redovno, kao ni Zastupnički dom FBiH. Problem postoji u Domu naroda, ali to je pitanje za njih. Naravno da bi bilo dobro da se što prije konstituiše vlast, da HDZ to ne uvjetuje promjenama Izbornog zakona na način kako to radi. Bilo bi dobro da se konstituiše vlast, a onda da se traga za najboljim rješenjima kada je u pitanju izborni zakon – mišljenja je Zaimović.

Osvrnuo se i na rekonstrukciju Vlade FBiH.

– Na fonu sam onog što je predložio premijer Fadil Novalić, jer ima nekih ministarstava koja i nemaju neki kapacitet i nadležnosti. S druge strane pojavljuju se druge potrebe. Svako vrijeme nosi nove probleme. Potrebno nam je ministarstvo koje bi trebalo da vodi računa o mladima. Ministarstvo o upravi i lokalnoj samoupravi je vrlo bitno s obzirom na evropske integracije. Smatram da su to dobro predložena rješenja. A hoće li biti prihvaćeni zavisi od volje političkih partnera – kaže Zaimović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA