Vijesti
Protiv širenja EU
Bilde: "EU bi prvi put primila zemlje koje imaju većinski muslimansko stanovništvo i imaju prisutan radikalni islam" "59 posto Francuza je protiv širenja EU na zapadni Balkan", kazala je Bilde
#

Dominique Bilde, zastupnica I&D u EP usprotovila se širenju Evropske unije na zapadni Balkan te kazala kako je to kriva odluka i kada je u pitanju socijalni i ekonomski plan. Navela je i to kako bi "EU prvi put primila zemlje koje imaju većinski muslimansko stanovništvo".

 

“Ljudi se dovode pred gotov čin. Predsjednica komisije dala je izjavu na summitu da je zapadni Balkan već dio EU. Ovo proširenje je krivo i na socijalnom i ekonomskom planu. S Albanijom, Kosovom, BiH ili pak Republikom Srbijom, EU bi prvi put primila zemlje koje imaju većinski muslimansko stanovništvo i imaju prisutan radikalni islam. Najveća koncetracija džihadista iz Sirije i Iraka je u BiH i BiH i Sjeverna Makedonija su dobrovoljno vratile neke od njih kući”, kazala je francuska zastupnica.

Istakla je kako je “EU već izgubila lokomotivu napretka Brexitom”, a da zemlje zapadnog Balkana “kasne u odnosu na druge zemlje EU”.

“Albanija se razlikuje jer ima najnižu platu u EU. Sektor tekstila koji se polako oporavlja u mojoj regiji bit će pometen takvim dampingom”, kazala je zastupnica.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.