23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Borba za vodu između načelnika i naroda – Ko je u pravu?

 

MZ Vučkovci i preduzeće Domažić kroz svoju vodovodnu mrežu opskrbljuju sve mještane MZ Vučkovci te im vodu naplaćuju po cijeni od 0,94 KM. Općina Gradačac nastoji pokrenuti projekat „Južni tok“ te kroz njega obezbijediti vodu za sve građane koju istu nemaju.

„Ovaj projekat vrijedi oko 20 miliona KM. Uzeli smo određene kredite i za sada sve ide po planu. Imamo problema za MZ Vučkovci i preduzećem Domažić iako smo riješili sve s pravnog i formalnog aspekta“, kaza je Dervišagić.

- OGLAS -

„Ovaj projekat je ilegalan i Općina sve radi nezakonito. Mi smo izvođaču radova kazali da obustavi radove. Oni su uništili naše cijevi. Oni ne znaju osnovne standarde o vodosnadbijevanju“, kazao je predsjednik Udruženja građana za očuvanje i rekonstrukciju vodovoda Turbić Mersed.

Inače, Općina Gradačac ima velikih problema sa vodosnadbijevanjem. Nekoliko Mjesnih zajednica uopšte nema vode. Kažu da taj problem datira još od ratnog perioda.

„Ovo je historijski projekat za našu Općinu. Mi ćemo ovo realizirati s Vučkovcima ili bez njih. Oni ako žele mogu s nama, a mi možemo i bez njih“, istakao je Dervišagić te nastavio:

„Oni imaju neiskorišteni dio vode s kojim možemo riješiti naše probleme. Ne postoji Mjesna zajednica koja će onemogućiti adekvatnu vodovodnu mrežu ostalim Mjesnim zajednicama“, dodao je Dervišagić.

„Svjesni smo koliko ljudi zavisi od ovog projekta. Oni već nezakonito uzimaju našu vodu. Mi ne damo ono što je naše, posebno nećemo da dođe do povećanja cijena. Većina građana Gradačca smatra da ima najveće troškove za vodu u Bosni i Hercegovini. Izdao nas je načelnik iako smo mu dali podršku na izborima“, kazao je bivši vijećnik Vijeća MZ Vučkovci Ševalija Đonlagić.

Svađe na relaciji Vučkovci-Općina Gradačac i dalje traju, a da li će doći do rješenja i dalje je upitno. U video zapisu možete čuti i ostale detalje vezane za dramatičnu situaciju u Gradačcu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA