Vijesti
Bivši premijer Sudana umro od koronavirusa VODEĆI sudanski političar i bivši premijer Sadik al-Mahdi umro je od zaraze koronavirusom tri tjedna nakon hospitalizacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema obiteljskim izvorima i priopćenju njegove stranke.
#

Mahdi je bio zadnji demokratski izabrani premijer, a svrgnut je 1989. u vojnom udaru kojim je na vlast došao bivši predsjednik Omar al-Bašir.

Mahdi je vodio umjerenu stranku Umu i ostao utjecajni političar čak i nakon što je Bašir svrgnut s vlasti u travnju prošle godine.

Prošli mjesec Mahdijeva porodica rekla je da je pozitivno testiran na covid-19 te je prevezen u UAE na liječenje nekoliko dana nakon kratke hospitalizacije u Sudanu. Zaraženo je i nekoliko članova njegove porodice i vodeći stranački dužnosnici.

Bio je uhapšen zbog sumnje na urotu

Mahdi se u Sudan vratio u prosincu 2018., nakon jednogodišnjeg samoizgnanstva, upravo u danima kad su se zahuktavali prosvjedi zbog pogoršanja gospodarskih uvjeta i protiv Baširove vladavine.

Njegova kći Mariam Sadik al-Mahdi, potpredsjednica stranke Ume, bila je među onima koji su završili u pritvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima.

Nakon što je vojska prisilila Bašira da napusti vlast, Mahdi se zauzimao za prijelaz na civilnu vladavinu upozoravajući u intervjuima za Reuters na rizik protuudara i pozivajući na snažne, paravojne Snage za brzu potporu.

Sudanska vlada nakratko je uhitila Mahdija 2014. optuživši ga za urotu s naoružanim pobunjenicima za koju je moguća smrtna kazna, zbog čega je utočište potražio u Kairu. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.