10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Kralj se vratio: Osvetnička sezona Lebrona

Prošla sezona je bez ikakve sumnje bila najgora u dugoj i blistavoj karijeri jednog od najvećih košarkaša svih vremena – Lebrona Jamesa.  Po prvi put nakon 14 sezona Lebron nije igrao u doigravanju. Nakon 8 uzastopnih nastupa u finalima, doživio je i prvu težu povredu u karijeri zbog čega je bio primoran da odigra najmanji broj utakmica u jednoj sezoni u cijeloj karijeri. S obzirom na njegove godine, u decembru puni 35, nije ni čudo što su mnogi došli na zaključak da je era kralja gotova.

Ne samo da smo dovodili u pitanje Jamesovo zdravlje, već i posvećenost košarci. Mediji širom svijeta su došli do zaključka da je prelaskom u Lakerse Lebron počeo da se priprema na život poslije košarke. Bez obzira na standardno odličnu statistiku prije povrede, prošle sezone svi su primjetili da Lebron praktično ne igra odbranu, da na trenutke djeluje ne zainteresovano, bez obzira na činjenicu da su Lakersi prije njegove povrede bili četvrti na jakom Zapadu.

Ove godine je stigao odgovor na sva pitanja koja su se postavljala od neslavnog kraja prošlogodišnje sezone za kralja i njegov tim. Lebron James je iskoristio ovo ljeto za odmor, praktično prvi pravi odmor koji je imao u 15 godina. Ušao je u novu sezonu sa novim saigračima i proglasio ovo svojom osvetničkom sezonom. Očigledno motivisan da povrati titulu najboljeg košarkaša današnjice Lakersi predvođeni Jamesom na početku sezone djeluju impresivno. Lebron je ubilježio tri triple-double uzastopno uključujući nevjerovatnu utakmicu protiv Dallasa u kojoj je imao 39 poena, 16 asistencija i 12 skokova! Pri tome Lakersi igraju najbolju odbranu u NBA ligi, što su pokazali u još jednoj pobjedi sinoć protiv Lebronovog bivšeg tima Miami Heata, u kojem su zadržali Miami na samo 80 poena. 

- OGLAS -
 

Za kraj vrijedi istaći da je Lebron James sinoč ubilježio još jedan historijski podvig odigravši 1000 utakmicu u kojoj je zabio više od 20 poena. To su prije njega postigli samo jos Abdul-Jabbar i Karl Malone. 

Sa 17 sezona na leđima trebali bi napisati da se Kralj vratio, ali zapravo nikad nije ni otišao.

 
 
 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA