Vijesti
Blinken: Mislim da bi bilo dobro organizovati sastanak Bidena i Putina Državni sekretar SAD-a Anthony Blinken tokom sastanka članica G7 izdvojio je vrijeme te je za londonski list Financial Times govorio o trenutnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
# Agencija
Državni sekretar SAD-a Anthony Blinken tokom sastanka članica G7 izdvojio je vrijeme te je za londonski list Financial Times govorio o trenutnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Blinken je u razgovoru istakao kako predsjednik SAD-a Joe Biden želi ostvariti direktan kontakt s ruskim predsjednikom te je naglasio kako je to najbolji način za rješavanje problema.

"Predsjednik Biden je uvjeren da je važno biti direktan i jasan, a jedan od najboljih načina da se to ostvari jeste direktnim putem", rekao je Blinken za Financial Times.

Prema njegovim riječima, Washington ne želi eskalaciju situacije sa Rusijom, već predvidljivije odnose.

"Ako Rusija nastavi da preduzima bezobzirne mjere, mi ćemo odgovoriti. Mislim, da je dobro za oba predsjednika da se direktno sastanu i razgovaraju", rekao je on.

Blinken je podsjetio da postoje područja u kojima dvije zemlje imaju zajednički interes za saradnju.

"Jedno od tih područja je produženje sporazuma 'Novi START'. Postoje i druge oblasti u domenu strateške stabilnosti u kojima je moguće ostvariti napredak", rekao je on, prenio je "Sputnjik".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.