Vijesti
Blinken o povlačenju iz Afganistana: Ne, SAD ne odlazi. Spremni smo na svaki scenario Washington bi trebalo da bude spreman za bilo kakav potencijalni razvoj događaja u Afganistanu usljed povlačenja američke vojske iz te zemlje, izjavio je državni sekretar SAD Anthony Blinken.
# Agencija

Washington bi trebalo da bude spreman za bilo kakav potencijalni razvoj događaja u Afganistanu usljed povlačenja američke vojske iz te zemlje, izjavio je državni sekretar SAD Anthony Blinken.

On je u intervjuu za CBS podsjetio da je američka vojska angažovana u Afganistanu već 20 godina i da “ponekad Amerikanci zaborave zašto su tu došli”.

Blinken je rekao da postoji veliki broj različitih scenarija nakon odlaska vojske iz Afganistana i da SAD moraju da budu spremne na svaki od njih.

Prema njegovim riječima, američka vojska je došla u Afganistan kako bi se suočila sa onima koji su izvršili napad u SAD 11. septembra 2001. godine.

“Došli smo da se suočimo sa ljudima koji su nas napali 11. septembra. I uradili smo to. To što se vojska vraća kući ne znači da mi odlazimo. Ne odlazimo”, poručio je Blinken.

Blinken je naglasio da Ambasada SAD ostaje u zemlji i da se nastavlja podrška Afganistanu u ekonomiji, razvoju i humanitarnim aktivnostima, kako iz Vašingtona tako i od američkih partnera i saveznika, prenio je TASS.

Predsjednik SAD Joe Biden saopštio je 14. aprila da će povlačenje američke vojske iz Afganistana početi ovog mjeseca i da će trajati do 11. septembra.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.