12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Slučaj “ikona” nije ni u SIPA-i ni u Interpolu

Ni Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ni Kabinet predsjednice Republike Srpske, ali ni istražni organi. Kako N1 nezvanično saznaje, SIPA nema otvoren predmet “ikona iz Luganska”.

Predmet nema ni Interpol Bosne i Hercegovine, koji je nadležan u slučaju:

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH – NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtjev za postupanje od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kiev u vezi ovog predmeta. 

- OGLAS -

Ukoliko se zahtjev dostavi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo će u skladu sa svojim nadležnostima postupiti po istom. Treba napomenuti da od 1947.godine, Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon je razvio vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasnije razmjenje policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara. Ista je dostupna svim članicama INTERPOL-a.

 

Radi se o bazi „Works of Art“ koja je od 2018.godine poboljšana uvođenjem novog sistema unosa i pretraživanja.

U cilju vršenja provjera kroz navedenu bazu podataka Generalnog sekretarijata INTERPOL Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima INTERPOL-a odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući sljedeće parametre, naziv slike, autor, dimenzija, tipa, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj…, kao i fotografije umjetnina”, rečeno je za N1 u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kako nam je objašnjeno iz Interpola BIH, postupa se tek kada im se neko obrati.

Iz Ambasade Ukrajine očekuju da odgovore daju oni koji su i počeli ovu priču.

Na potezu je prvo Predsjedništvo BiH kojem je Ministarstvo inostranih poslova BIH proslijedilo diplomatsku notu Ukrajine.

Dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA