Vijesti
Bombaški napad u jednoj od najprometnijih ulica Kabula: Poginulo dvanaest ljudi, povrijeđeno skoro trideset Eksplozija se dogodila u zapadnom dijelu grada koje je mjesto gdje se sastaju pripadnici manjinskih zajednica šiitskih muslimana.
#

U bombaškom napadu u prometnoj trgovačkoj ulici u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, ubijeno je dvanaest osoba, dok je 28 povrijeđenih.

Eksplozija se dogodila u zapadnom dijelu grada koje je mjesto gdje se sastaju pripadnici manjinskih zajednica šiitskih muslimana.

Na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama vide se vozila Hitne pomoći koja jure na mjesto događaja, koje je također u blizini autobuskih stanica.

Talibansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je istražni tim bio na mjestu eksplozije kako bi pomogao ranjenima i procijenio žrtve.

Nijedna militantna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, koji se dogodio uoči Ašure, komemoracije mučeničke smrti Huseina, unuka poslanika Muhameda, koju uglavnom obilježavaju muslimani šiiti.

Podsjetit ćemo, jučer je u bombaškom napadu osam ljudi poginulo, a osamnaest povrijeđeno u eksploziji u Kabulu koju je izvela Islamska država, sunitska militantna grupa.

IS ne kontrolira nijednu teritoriju u Afganistanu, ali ima smrtonosne ćelije za spavanje koje su ciljale na vjerske manjine u zemlji, kao i na talibanske patrole, piše Guardian.

Vlasti talibana sunita, koje su zauzele Afganistan u augustu prošle godine nakon dvodecenijske pobune, rekle su da će pružiti veću zaštitu šiitskim džamijama i drugim objektima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.