Vijesti
Borelj: Zgroženi smo scenama koje su se odvijale tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh
#

Evropska unija (EU) jučer je osudila "neproporcionalnu upotrebu sile" izraelske policije na pogrebnu povorku ubijene novinarke Al Jazeere Širen Abu Akleh (Shireen), prenosi Anadolija. 

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) saopćio je da je Unija "zgrožena scenama koje su se odvijale" tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke.

Poručio je da "EU osuđuje nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje" izraelske policije prema učesnicima na sahrani.

Borelj je također istakao da je "minimalno ljudsko poštovanje" omogućiti miran oproštaj "bez uznemiravanja i ponižavanja".

Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh.

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani palestinsko-američke novinarke Širen Abu Akleh, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija upotrijebila je šok bombe, suzavac i palice protiv prisutnih, pri čemu je na desetine osoba povrijeđeno, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumjeseca.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.