Vijesti
Boris Johnson pozvao na zamjenu nuklearnog sporazuma s Iranom - Hajdemo raditi zajedno na zamjeni Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (JCPOA) i, umjesto toga, postizanju Trumpovog sporazuma, rekao je premijer Velike Britanije Boris Johnson
# Fena

Premijer Velike Britanije Boris Johnson pozvao je da nuklearni sporazum s Iranom bude zamijenjen dogovorom koji će odgovarati zahtjevima američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je za BBC govorio o nuklearnom sporazumu s Iranom.

"Hajdemo raditi zajedno na zamjeni Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (JCPOA) i, umjesto toga, postizanju Trumpovog sporazuma", rekao je Johnson.

Ranije je Velika Britanija, zajedno s Njemačkom i Francuskom, saopćila da ostaje privržena nuklearnom sporazumu s Iranom. 

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

U izjavi je istaknuta važnost iranskog ispunjavanja njegovih obaveza iz sporazuma i naglašena zabrinutost zbog zaostalih koraka Teherana od jula 2019. godine.

Iran je u julu 2019. saopćio da se neće pridržavati određenih stavki iz sporazuma, da bi 5. januara 2020. vlasti saopćile kako se zemlja neće pridržavati nikakvih ograničenja kada je u pitanju obogaćivanje urana, skladištenje obogaćenog urana te istraživanje i razvoj nuklearnog programa. 

Iranske vlasti su izrazile spremnost povratku sporazumu u slučaju ukidanja sankcija.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.