7 C
Sarajevo
23.04.2024

U sjeni brojnih napada nastavljeni parlamentarni izbori u Afganistanu

U Afganistanu su danas nastavljeni parlamentarni izbori koji su jučer obilježeni brojnim napadima i incidentima na biračkim mjestima, kako rpenosi Anadolu Agency (AA).

U većem dijelu Afganistana jučer su održani parlamentarni izbori, a odlukom Izborne komisije te zemlje i zbog sigurnosnih problema izborni proces na blizu 400 biračkih mjesta prolongiran je za danas. Izbori se održavaju uz maksimalne mjere sigurnosti.

Parlamentarni izbori u Afganistanu, prvi od 2010. godine, održavaju se ovog vikenda, a prvi dan izbora obilježila su ukupno 193 u kojima je ubijeno najmanje 36 osoba. Najveći napad dogodio se u centru Kabula sinoć kada je bombaš samoubica ubio najmanje 15 ljudi.

- OGLAS -

I predizborna kampanja je protekla u sjeni čestih bombaških napada. Prošle sedmice su u bombaškom napadu na predizbornom mitingu u Tahkaru ubijene najmanje 22 osobe. Slični napadi odnijeli su desetine ljudskih života i u Helmandu i Nangarharu.

Talibanski militantni pokret protivi se održavanju izbora i ranije je objavio prijetnju da će biračka mjesta biti mete napada. Misija Ujedinjenih nacija za podršku Afganistanu (UNAMA) izrazila je zabrinutost obimom nasilja koje se događa uoči izbora u toj zemlji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA